Acuzatii mai vechi, dar reevaluate, il pot aduce pe Adrian Nastase in fata instantei. Curtea Suprema a dispus anchetarea sa ca invinuit intr-un dosar ce fusese inchis de Parchet

Judecatorii Inaltei Curti au cerut punerea sub invinuire a fostului premier Adrian Nastase, pentru abuz in serviciu, in dosarul Muzeul National de Arta Contemporana.

Magistratii au considerat ca la dosar exista destule probe pentru a incepe urmarirea penala impotriva lui Adrian Nastase si a lui Petre Badea, patronul firmei Aedificia Carpati. Acuzatiile aduse vizeaza proiectarea si executia Muzeului National de Arta Contemporana. Totodata, instanta suprema a decis si ca este necesara intocmirea unei expertize contabile pentru stabilirea sumelor cheltuite si verificarea legalitatii licitatiilor organizate pentru realizarea muzeului.

Procurorii, pusi la treaba

Dosarul privind proiec-tarea si executia Muzeului National de Arta Contemporana a Romaniei fusese inchis de procurorii Parche-tului General, care dadusera solutia de neincepere a urmaririi penale. Decizia procurorilor a fost insa atacata in instanta de arhitectul Anca Petrescu, autor al proiectului Casa Republicii. Pe 11 mai, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis infirmarea solutiei date de procurori si a cerut redeschiderea anchetei. In motivarea sentintei, se arata ca judecatorii au constatat mari diferente de bani intre suma alocata initial proiectului si devizul final, dar si faptul ca lucrarile de constructie de la muzeu ar putea afecta siguranta intregului complex al Casei Poporului.

De asemenea, instanta a mai sesizat si faptul ca Muzeul National de Arta Contemporana a Romaniei a fost realizat prin modificarea Legii achizi-tiilor publice, iar proiectarea nu s-a facut pe baza unei licitatii publice, ci a uneia cu invitati. "Inalta Curte apreciaza ca cercetarile efectuate nu au lamurit, prin probatoriu, aspectele semnalate, limitindu-se la a aduna, in mai multe volume, acte, avize, certificate si rapoarte, fara insa a raspun-de, concret, la obiectiile formulate", au comentat judecatorii, in motivarea sentintei, modul in care procurorii si-au facut treaba.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.