Daca extinderea gripei aviare devine incontrolabila, exista riscul amanarii datei integrarii Romaniei, a declarat ieri europarlamentarul italian Guido Podesta, care este si copresedinte al Comitetului Parlamentar Mixt UE-Romania

El a adaugat ca modul in care autoritatile romane raspund acestei provocari reprezinta "o proba a responsabilitatii si eficientei" cu care este implementat in teritoriu acquis-ul comunitar referitor la controlul sanitar-veterinar. Europarlamentarul a aratat ca la nivelul oficialitatilor europene s-au ridicat intrebari si asupra modului de combatere a pestei porcine de catre autoritatile locale de control sanitar-veterinar din Romania. Oficialul european a subliniat ca la Bruxelles este apreciata eficienta Guvernului Romaniei in controlarea focarului de gripa aviara din toamna, dar aparitia virulenta a noilor focare indica o "neglijenta" a autoritatilor locale. Europarlamentarul italian a spus ca Guvernul trebuie sa actioneze ferm pentru a asigura linistea opiniei publice din Romania si a autoritatilor UE.

Amenzile pentru fermele care nu respecta conditiile de biosecuritate au crescut de la 30 de milioane de lei vechi la 200 de milioane de lei vechi. Amenzile s-au marit printr-un ordin al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare (ANSV) in urma cererii facute luni de primul-ministru. Ordinul presedintelui ANSV mai prevede ca o ferma va fi inchisa daca, intr-un termen de sase luni, inregistreaza la doua controale aceleasi deficiente. In privinta gospodariilor populatiei amenzile nu s-au modificat.

"Primul-ministru a subliniat, in cadrul reuniunii comandamentului, ca sanctiunile trebuie aplicate ferm si fara nici un fel de abatere si nu este suficient sa fie modificata doar legislatia in domeniu, ci ea trebuie aplicata cu strictete", a spus Oana Marinescu. In perioada urmatoare, ANSV si Corpul de control al guvernului vor continua verificarile mixte in ferme si la directiile sanitar-veterinare. Incepand de ieri, ANSV si Autoritatea pentru Protectia Consumatorului vor incepe controalele la toate depozitele frigorifice si unitatile de prelucrarea carnii.

Din 12 mai, Garda de Mediu a verificat 249 de ferme, din noua judete, in privinta respectarii normelor si legislatiei de mediu si a dat sanctiuni contraventionale in valoare de 465 milioane de lei vechi si au inchis patru ferme. Garda de Mediu a semnalat faptul ca unele ferme nu respecta reglementarile de gestionare a deseurilor si ca in aceste cazuri vor fi aplicate sanctiuni care vor merge pana la inchiderea fermelor respective.

Premierul vrea controlarea modului in care s-au cumparat dezinfectantele

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a cerut ieri, la reuniunea Comandamentului central antiepizootic, ca Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara (ANSV) si Corpul de control al guvernului sa inceapa verificarile la Ministerul Transporturilor pentru a vedea modul in care au fost achizitionate si utilizate materialele dezinfectante, a anuntat purtatorul de cuvant al guvernului, Oana Marinescu.

"Principiul este ca, chiar daca este o situatie speciala, gripa aviara nu trebuie transformata intr-o sursa de profit fara nici un fel de considerente rationale, legale si morale", a spus Oana Marinescu. Ea a afirmat ca in sedinta de marti a comandamentul s-a discutat despre faptul ca sunt cheltuite sume mari pentru materiale dezinfectante si ca, pe langa acestea, au fost cerute sume in plus.

"Pe langa faptul ca exista sume care au fost cheltuite pentru achizitionarea materialelor, au fost facute solicitari de suplimentare a acestor sume si avand in vedere aceste solicitari este cu atat mai justificat sa se faca o verificare a modului in care este cheltuit banul public", a precizat purtatorul de cuvant al guvernului. Potrivit Oanei Marinescu, primul-ministru "este preocupat" de sumele mari de bani care au fost folosite pentru achizitionarea materialelor si de semnalele transmise de presa in legatura cu acest subiect.

Nu este un al doilea focar de gripa aviara la Straulesti

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a declarat ca Directia Sanitar-Veterinara nu a confirmat, inca, al doilea caz de suspiciune de gripa aviara in cartierul Straulesti, pe strada Pietrosita. El a mai precizat ca si suspiciunea initiala privind strada Lonea a ramas neconfirmata. "Noi, la sedinta de ieri a Comandamentului Antiepizootic, am dispus toate masurile care se impun, dar nu am confirmarea suspiciunii. Suspiciunea a ramas suspiciune de gripa aviara si nu exista inca o confirmare ca ar fi intr-adevar. Am vorbit cu cei de la Directia Sanitara si nu mi-au spus ca ar mai fi un al doilea caz. Se jura ca aceasta situatie nu s-a mai descoperit inca o data la alte teste", a afirmat Chiliman.

Comandamentul Antiepizootic al Primariei sectorului 1 s-a mobilizat pentru a dezinfecta strada Lonea din cartierul Straulesti, unde a fost semnalata o suspiciune de gripa aviara la o gospodarie, dispunand si inchiderea perimetrului delimitat de bdul. Petrila - strazile Lonea, Saveni si Pietrosita. Filtrul de dezinfectie a fost stabilit pe strada Petrila, toate gospodariile cu iesirea catre Lonea si Saveni fiind dezinfectate.

Primarul Andrei Chiliman asteapta un raspuns din partea Directiei Sanitar-Veterinare legate de rezultatul testelor prelevate din sectorul 1 pentru a vedea daca este confirmata suspiciunea de gripa aviara.

Pentru prima data din 12 mai, cand a izbucnit al doilea val al gripei aviare in Romania, numarul focarelor a scazut. Ieri 114 localitati erau afectate din gripa aviara, fata de 115 inregistrate la inceputul saptamanii. Actiunea de eutanasiere a pasarilor si dezinfectie a fost finalizata in 112 focare. Numarul pasarilor ucise este de 854.761, dintre care 196.761 pasari proveneau din 13.411 de gospodarii ale populatiei si 658.000 din exploatatii avicole, se arata intr-un comunicat al Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.

In perioada 22-26.05.2006 au fost efectuate 104 controale la ferme de pasari si gospodarii individuale pentru verificarea conditiilor de biosecuritate si masurilor intreprinse pentru prevenirea gripei aviare. Au fost aplicate 26 sanctiuni contraventionale, in valoare de 69.000 RON si au fost emise 2 Ordonante de interzicere a activitatii si 11 Ordonante de suspendare temporara a activitatii.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.