Pentru a inverzi „steguletul galben“ primit la proprietate intelectuala, autoritatile au inceput jocul de glezne cu filmele si muzica de pe Internet

Dupa ce zilele trecute presa a fost invadata cu informatii potrivit carora zeci de internauti au intrat in vizor pentru distribuire ilegala de muzica si filme, autoritatile revin si isi subtiaza vocea, anuntind ca doar afaceristii din bransa pot avea probleme.

Afectate vor fi micile retele de cartier

O eventuala inasprire a controalelor printre furnizorii de filme sau muzica pe hub-urile de Internet va afecta doar micile retele care au in rindul lor multi tineri si care se afla in semilegalitate. Administratorul unei mici retele din cartierul bucurestean Rahova, care a vrut sa-si pastreze anonimatul, nu este speriat ca afacerea i se va prabusi. "Intr-o prima faza ar renuta multi pusti, dupa care activitatea si-ar reveni, deoarece Internetul nu este folosit in principal pentru filesharing (n.r. - schimb de materiale audio-video) in rindul utilizatorilor nostri".

Nici Gheorghe Serban, director executiv al Asociatiei Nationale a Internet Service Providerilor, nu crede ca efectul va fi important. "Ponderea filesharing-ului nu este mare, cea mai mare parte a traficului pe Internet nu este ocupat de aceste servicii. Mai degraba acestea se intilnesc la retelele de cartier aflate in semilegalitate".

Parchetul, exces de zel si declaratii

Actiunile in forta ale autoritatilor romane si declaratiile razboinice ale anumitor procurori din Parchetul General, potrivit carora orice utilizator dintr-o retea de cartier se poate trezi la usa cu Procuratura, seamana a exces de zel fata de legislatia europeana. Potrivit Directivei 48 din 2004 a CE, destinata ameliorarii luptei de aparare a drepturilor de proprietate intelectuala, "autoritatile pot cere informatii asupra originii bunurilor sau a serviciilor, daca acestea sint detinute, sint folosite sau furnizate cu scop comercial".

Directiva nu va introduce sanctiuni drastice impotriva persoanelor fizice care descarca de pe Internet fisiere in scop necomercial, dar nu va opri statele membre sa aplice reguli mai dure. Excesul de zel este romanesc, nu european.

Perchezitia, numai cu mandat

O cercetare a utilizatorilor de catre Politie si Procuratura nu este simpla, spune avocatul iesean Adrian Doroftei. In primul rind, trebuie intrat pe un hub, gasit IP-ului persoanei respective, apoi adresa fizica a persoanei respective, la funizorul de Internet al acesteia. Ultimul pas e eliberarea mandatului de perchezitie de catre judecator. De abia apoi se poate face controlul, spune avocatul. "Din cite stiu eu, asemenea controale se fac doar asupra celor care ofera volume mari de informatii pe Internet, peste 50 de Gb", spune acesta.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.