Cind ii vezi la televizor cum culeg expert gainile de prin cotetele bucurestene, oamenii in combinezoane albe par niste puscasi marini ai aviarei, antrenati o viata pentru asta. Cei dintii pe frontul aviarei din Capitala sint lucratorii ADP

Cind ii vezi la televizor cum culeg expert gainile de prin cotetele bucurestene, oamenii in combinezoane albe par niste puscasi marini ai aviarei, antrenati o viata pentru asta. De fapt, echipele de dezinfectie si eutanasiere a pasarilor sint comandouri de ocazie: cite doi medici veterinari, angajati ai Directiei Sanitar-Veterinare, si cite doi lucratori ai Administratiei Domeniului Public (ADP) de sector, a caror indeletnicire zilnica este sa culeaga gunoaiele de pe strada si sa ingrijeasca spatiile verzi. Ierarhia lor e clara: medicii supravegheaza si prepara solutia dezinfectanta; muncitorii ADP o imprastie si tot ei se lupta si cu gainile.

Carantina relaxata

"Uite-l, ma, pe doctoru’ asta ce comunist e! A vazut ca e filmat si a inceput sa dea el cu dezinfectant, in locul nostru, sa se vada ca lucreaza. N-o sa se opreasca pina nu plecati!", ride un lucrator ADP de pe ulita Nufarul Galben, din sectorul 5, in timp ce-si scoate o tigara dosita pe sub combinezonul alb. Aici e doar suspiciune de aviara, testele rapide au indicat un risc de 60% la cele sapte gaini moarte.

Cei doi muncitori de la ADP asuda din greu, infofoliti in costumele lor de protectie. Asteapta sa li se termine tura de 12 ore. Rid cind ii intrebi de apa si mincare: "Noroc ca au mai ramas de aseara niste sandvisuri!". Daca ii intrebi de sporuri de risc, prime sau alte rasplati pentru ca dau piept cu aviara, te masoara din cap pina-n picioare: "Ne da Vanghelie prin gura! El face revelioane, da mici si cirnati la altii! Eu am salariu cinci milioane, lucrez la astia de un an", spune resemnat adepistul in virsta de 50 de ani.

E invidios pe colegii lui din sectorul 4, despre care stie ca primesc bonuri de masa pentru efortul depus la aviara. "Si treaba asta cu aviara e bulangeala! Nu exista, domn’e, asa mor pasarile. Sa mi le aduca mie, ca le maninc eu!", da omul a lehamite din mina si se duce sa reumple rezervorul cu dezinfectant, carat in circa de doctorul zelos, care nu se lasa pina nu stropeste fiecare coltisor al covorului de carantina.

Inimaroiu, marinimos

Pe strada Sacasel, din sectorul 4, e izolare totala, nu intra si nu iese nimeni. Muncitorii ADP de aici au scapat de greu. "Primim mincare calda, apa, nu ne plingem!", zic ei, tolaniti la umbra. "ADP a fost de acord sa ajute intr-o situatie de criza, a lasat balta alte contracte. Legea spune ca si muncitorii astia fac o treaba suplimentara, deci ar trebui platiti corespunzator", spera la mai bine un inspector de protectie civila.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.