Americanii vor sa plaseze scutul antiracheta in Europa, Polonia si Cehia fiind favorite

Tarile care vor gazdui scutul antiracheta nu au fost stabilite inca, dar exista consultari cu aliatii europeni care si-au exprimat dorinta de a-si oferi teritoriul in acest scop. "Ne asteptam ca aceste consultari sa continue lunile urmatoare cu tarile care si-au exprimat interesul", a confirmat purtatorul de cuvint al Pentagonului, Bryan Whitman.

"New York Times" dezvaluise ca Administratia Bush va anunta vara aceasta in ce tari din Europa vor fi plasate componente ale sistemului american antiracheta. Sistemul, numit "Fiul Razboiului Stelelor", ar trebui sa opreasca eventualele atacuri cu racheta lansate de Iran impotriva SUA sau a aliatilor lor europeni. Pentagonul si-a propus sa instaleze 10 sisteme de interceptare a rachetelor pe pamint european, pina in 2011.

Romania nu poarta inca discutii

In cazul Romaniei nu exista discutii oficiale cu americanii pe aceasta tema. Cu toate acestea, ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, declara in aprilie ca "ar exista posi-bilitatea plasarii de elemente ale scutului antiracheta in Romania… dar ar fi o decizie politico-militara, care nu poate fi luata exclusiv de MApN".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.