Imediat dupa Raport, seful Comisiei, Josť Manuel Barroso, si comisarul pentru Extindere, Olli Rehn, au descins la Bucuresti si la Sofia. Daca la Bucuresti mesajul a fost foarte optimist, incluzind o "felicitare pentru rezultatele clare din ultimele sase luni", la Sofia, Barroso a fost mult mai precaut, spunindu-le bulgarilor ca "a sosit timpul pentru rezultate concrete in toate domeniile critice". Jo Leinen, europarlamentar socialist german, si-a exprimat dezamagirea ca Romania nu a obtinut o confirmare ferma a aderarii in 2007 si ne-a declarat ca "nota slaba a Bulgariei a afectat si pozitia Romaniei".

Felicitarile lui Barroso au fost pentru "rezultatele clare din ultimele sase luni". Si incredere privind posibilitatea aderarii la 1 ianuarie 2007: "Trebuie sa treceti linia de sosire la 1 ianuarie 2007, cu conditia ca deficientele identificate, mai ales in reforma Justitiei si in lupta impotriva coruptiei, sa fie redresate. Reforma Justitiei este o prioritate a prioritatilor, devreme ce o justitie independenta si eficienta sustine intreaga viata a societatii".

Dupa ce s-a intilnit cu premierul Tariceanu, Josť Manuel Durao Barroso a precizat ca pina in octombrie 2006 Comisia va reevalua domeniile sensibile. "Pe aceasta baza, Comisia va considera daca data aderarii in 2007 va putea fi mentinuta. Sint deplin increzator ca veti reusi", a precizat la Bucuresti seful Comisiei Europene.

Josť Manuel Barroso si comisarul pentru Extindere, Olli Rehn, s-au mai intilnit ieri si cu presedintii Camerei Deputatilor si Senatului, precum si cu sefii grupurilor parlamentare. In urma acestor discutii, Barroso s-a declarat "impresionat de consensul total in jurul obiectivelor de aderare". Comisarul Olli Rehn a considerat Raportul drept "o incurajare ca Romania sa parcurga aceasta ultima suta de metri si sa rezolve problemele care au ramas". Cei doi oficiali au incurajat statele membre sa continue ratificarea Tratatelor de aderare.

Curtea vecinilor

Raspunzind intrebarilor insistente ale jurnalistilor romani privind posibila decuplare a Romaniei de Bulgaria, Barroso a spus: "In ceea ce priveste Romania, trebuie sa va faceti temele si sa nu va ingrijorati de altii".

Anterior, publicatiile romanesti, dar si premierul Tariceanu isi exprimasera dezamagirea ca Bruxelles-ul nu a facut o distinctie mai clara intre Romania si Bulgaria, avansind ipoteza ca intirzierea reformelor la sud de Dunare a facut ca si Roma-niei sa-i fie refuzat un "da" neconditionat privind aderarea la 1 ianuarie 2007. Chiar raportorul Parlamentului European pentru Romania, Pierre Moscovici, si-a expri-mat dezamagirea. "As fi preferat o exprimare mai clara din partea Comisiei Europene, care sa spuna 'da>> in cazul Romaniei, 'da, dar cu unele rezerve>> in cazul Bulgariei". Daca ar exista dificultati majore, ar putea fi aplicata o clauza de salvgardare... Dar in orice caz ar trebui incheiata aceasta practica a aminarilor", a declarat Moscovici, europarlamentar socialist la RFI.