Criza aviara a dovedit ca strategia de supraveghere, prevenire si control a acestei boli nu a functionat, unii specialisti opinand ca, de fapt, strategia a fost gresita. Adevarul a intrat in posesia unor documente care dovedesc ca actiunile autoritatilor au fost gandite eronat ajungandu-se ca evolutia gripei sa fie fara precedent in Europa.

De la inceput, institutia care a preluat gestionarea crizei a fost Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA). Directorul stefan Nicolae este celebrul personaj care alerga prin Aeroportul Otopeni cu destinatia Londra, carand in bagaj probe prelevate de la pasarile moarte. El s-a implicat activ atat in elaborarea strategiei nationale, cat si in actiunile de la fata locului. S-a mers pe ideea ca singura amenintare o reprezinta pasarile migratoare. Din acest motiv, achizitiile de teste s-au facut de la firmele care ofereau seturi de analiza cu acoperire pentru migratoare.

In cazul Romaniei, singurul producator a fost compania Novagrup, decizia autoritatilor fiind mana cereasca pentru "monopolist". Romania a fost impartita in 4 zone de risc. In documentul cu pricina, judetul Brasov a fost trecut la zona IV, unde gradul de risc era considerat zero.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.