O groapa comuna, plina de pungi si saci cu mii de pasari moarte, in avansata stare de putrefactie, asta au descoperit reporterii postului de televiziune Antena 3, la doar cativa kilometri de ferma Drakom Silva, din Codlea, unde a fost confirmata prezenta virusului H5. Localnicii spun ca au vazut, inca de acum o luna, cum angajati ai fermei cu pricina veneau si aruncau zilnic saci cu pasari moarte.

Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a aflat despre groapa comuna - adevarat pericol biologic - chiar de la ziaristii Antenei 3, in timpul unei conferinte de presa. "Va dati seama, vom verifica. Eu am trimis Corpul de control chiar de ieri in zona, verificam aceste amanunte", a replicat Flutur, la auzul vestii. Pentru ca sunt suspiciuni ca si la ferma societatii Pati Prod din Codlea ar exista aviara, ministrul Flutur da mai mult ca sigura luarea deciziei de eutanasiere a alte 600.000 de pasari si introducerea in carantina a fermei.

Hurez, izolat de jandarmi

Situatia in Hurez este sub control, a precizat primarul comunei Belcean, Ion Maican. Eutanasierea celor 2.200 de pasari fiind finalizata, s-a facut prima dezinfectie. "Satul este inconjurat de jandarmi, la intrari sunt covoare de dezinfectie, unde sunt specialisti ai DSV Brasov, politisti si jandarmi. Nu intra, nu iese nimeni din localitate. Alimentarea se face prin transbordare". Prectura Brasov a solicitat primariilor Fagaras, Codlea si Beclean sa asigure servicii de permanenta a Comandamentelor Antiepizootice Locale. De asemenea, institutiile abilitate controleaza situatia existenta pe baltile din jurul Brasovului si de-a lungul raului Olt, unde si-au facut cuiburi pasarile salbatice.

Filtre pe DN1

Filtre au fost instalate pe DN1, fapt ce a incetinit traficul rutier dinspre Brasov catre Sibiu si Valea Oltului. Pentru fluidizarea traficului pe DN1, ministrul Flutur a solicitat instalarea unor filtre de dezinfectie verticale, pentru ca acest proces sa se deruleze rapid. Mai mult, Comandamentul Central Antiepizootic a decis, in urma suspiciunii de gripa aviara din judetul Brasov, interzicerea transportului pasarilor pe intregul teritoriu al Romaniei. Exceptie fac doar pasarile din sistemul industrial al fermelor autorizate. Specialistii vor cerceta modul de respectare a masurilor de biosecuritate in fermele de pasari.

Adevarul

Sursa: AdevarulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.