Carnea provenind de la doua ferme unde s-a depistat virusul gripei aviare ar putea ajunge in burtile bucurestenilor si ale locuitorilor din noua judete ale tarii

Prezenta virusului gripei aviare intr-o ferma avicola din Codlea, judetul Brasov, dezvaluie incompetenta responsabililor sanitar-veterinari. In premiera virusul gripei aviare a reusit sa patrunda intr-o crescatorie. Mai mult decit atit, oficialii locali nu au anuntat timp de citeva zile despre situatia creata. Ba chiar, transportul de pui a ajuns in toate colturile tarii. "Situatia de la Brasov privind cazurile de gripa aviara este cea mai complicata de pina acum intrucit, pentru prima data, boala a aparut intr-o ferma, apoi pentru ca au fost facute livrari de pasari in mai multe judete", a declarat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.

Au vindut pui suspecti de gripa aviara

Desi stiau despre problemele existente la ferma Drakom Silva SRL Codlea, oficialii locali nu au facut nimic. In urma cu sapte luni, imediat dupa aparitia gripei aviare in Romania, autoritatile sanitar-veterinare au aplicat firmei o amenda de 30 de milioane de lei tocmai pentru ca nu respectau normele in domeniu. De atunci nimeni nu a mai verificat ferma. "Este o situatie regretabila. Fermele din intreaga tara aveau obligatia de a duce la indeplinire masurile de biosecuritate impuse de Comandamentul Central Antiepizootic. In mare parte, supravegherea respectarii normelor este responsabilitatea Comandamentelor locale", a spus Gheorghe Flutur.

Din pacate, autoritatile brasovene au dovedit ca nu si-au facut treaba, la ferma din Codlea fiind depistate si alte probleme. Firma nu avea medic veterinar, a vindut pasari fara sa aiba avizele necesare si folosea forta de munca la negru. Cel mai grav este ca a vindut carne si pui, desi rata mortalitatii in crescatorie era foarte mare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.