Poza fetei de la Braila de pe coperta Raportului MDRI, care a socat America, s-a dovedit a fi veche de un an. Ioana Crivat nu mai este in aceeasi situatie ca in iunie 2005, starea ei s-a ameliorat si are asistenta personala. Si la Prahova datele obtinute de reporterul nostru arata ca raportul ONG-ului american contine informatii complet eronate cel putin in privinta unuia dintre centrele de recuperare a copiilor cu handicap.

Raportul organizatiei Mental Disability Rights International (MDRI) cuprinde o serie de afirmatii referitoare la modul in care sint ingrijiti adultii. Formularea textului in cauza tinteste acelasi obiectiv. Referirea la adulti este facuta in calitatea acestora de "copii care au crescut". Prin urmare, se subintelege oportunitatea adoptarii copiilor inainte de a deveni adulti, pentru a nu ajunge intr-o astfel de situatie.

Descrierea unui iad

Raportul prezinta exemplul asa-numitului "Centrul de Recuperare si Reabilitare pentru Persoane cu Handicap din judetul Prahova", institutie unde, conform documentului, "echipa MDRI a constatat, in luna decembrie a anului 2005, ca tinerii sint ingrijiti de un personal total indiferent". In continuare, sint descrise "incalcari foarte grave ale drepturilor omului".

Pacienti mutati dintr-o cladire in alta, pentru a fi la dusi la dusuri, dezbracati in prealabil la pielea goala de catre personalul medical. Acelasi personal agresiv "imbrincea" echipa MDRI in timp ce, totusi, o insotea spre locurile pe care membrii acesteia doreau sa le viziteze. Zabrele la ferestrele fara geamuri, care lasau zapada si vintul sa intre in incaperi, sobe cu lemne in care nu arde focul, pacienti despuiati sau tinuti cu anii in "camera de izolare", femei abuzate sexual, atit de catre pacientii de sex masculin, cit si de "o asistenta", "barbati si femei care stau impreuna in aceeasi sectie".

"Am putut observa ca multi pacienti nu aveau lenjerie intima". Capitolul "Prahova" se incheie cu o fraza previzibila: "Datorita conditiilor groaznice din judetul Prahova, echipa MDRI s-a aratat extrem de ingrijorata de soarta copiilor cu dizabilitati, care ar putea ajunge sa traiasca in asemenea conditii".

Nimeni nu i-a vazut pe americani

Tabloul prezentat de raportul MDRI nu are sustinere in realitate. In primul rind, "Centrul de Recuperare si Reabilitare pentru Persoane cu Handicap din judetul Prahova", ca atare, nu exista. Exista doua institutii de profil in Prahova, care ar putea corespunde descrierii facute in raport: una la Urlati, cealalta la Calinesti. Nici una dintre ele nu poarta numele atribuit in raport. Intimplarea face ca institutia din Urlati, mai exact, "Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica, Complex Servicii nr. 1 Urlati" sa fi fost subiectul unui scandal de presa, in august 2005, din cauza conditiilor in care traiau pacientii. Cu acea ocazie, ministrul Muncii, Gheorghe Barbu (foto), a dispus reamenajarea imobilului, dotarea acestuia cu cele necesare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.