Ambasadorul Austriei, Christian Zeileissen, ne-a explicat ca semnalele privind posibilitatea aminarii deciziei arata ca "in Comisie exista pareri diferite. Comisarii nu pot spune clar: totul e minunat, dar nici nu pot spune: conform articolului cutare, recomandam aderarea la 1 ianuarie 2008". Pe de alta parte, Franta si Olanda fac presiuni asupra Comisiei pentru o atitudine dura contra Bulgariei.

Semnalele recente privind aminarea pe toamna a deciziei legate de data aderarii Romaniei si Bulgariei tradeaza presiuni asupra Comisiei din partea unor state membre, dar si disensiuni intre comisari.

Cine ne sapa?

Cotidianul "Die Welt" aprecia ieri ca "Rehn reactioneaza la presiunea crescinda din partea diferitelor state membre, care critica mai ales Bulgaria din cauza problemelor in sistemul juridic". In timp ce Germania s-ar comporta "fara patima", citeaza "Die Welt" surse diplomatice, "Franta si Olanda cer in spatele culiselor 'un semnal>> din partea Comisiei pentru a creste presiunea reformelor in Bulgaria".

In schimb, Marea Britanie ar milita pentru o aderare rapida a Romaniei si Bulgariei. In Germania insa se inmultesc semnalele pentru aminarea ratificarii Tratatului pina dupa Raportul din toamna al Comisiei. Presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, Elmar Brok, si omologul sau din Bundestag au avertizat marti, la Berlin, ca parlamentul german ar trebui sa astepte cu ratificarea Tratatului pina in octombrie. Asta desi guvernul german a initiat deja procedurile, o prima lectura fiind programata dupa Raportul de saptamina viitoare.

Tabere in Comisie

Surse diplomatice ne-au declarat ieri ca si intre comisari s-au format doua tabere, una care sustine aminarea Bulgariei si alta care este impotriva, in special fostul comisar pentru Extindere, social-democratul german Gunther Verheugen.

Astfel s-ar explica si semnalele diferite din ultimele zile privind aminarea deciziei pentru toamna. "Desi sint doar zvonuri, ele fac parte din dezbatere", ne-a explicat expertul pentru Europa de Est al social-democratilor germani, Markus Meckel.

Ce urmeaza?

* Rehn, Barroso si Schüssel vor juca azi fotbal cu Tariceanu si Stanisev la Viena, la invitatia Presedintiei austriece a UE, intr-o actiune caritabila pentru copiii strazii din Romania;

* intre timp, cabinetele comisarilor vor primi azi propunerea formulata de Rehn privind data aderarii Romaniei si Bulgariei;

* pe 16 mai, la Strasbourg, se va intruni Colegiul Comisarilor, care va dezbate si va lua decizia finala. Decizia va fi prezentata de Olli Rehn in Parlamentul European, in aceeasi zi, o data cu publicarea Raportului de Monitorizare;

* Consiliul European se va intruni pe 15-16 iunie, iar Romania cere ca la acest summit liderii de state sa ia o decizie ferma privind aderarea la termen.