Comisia Europeana nu va face o recomandare pe 16 mai referitoare la data aderarii Romaniei si Bulgariei, informeaza cotidianul austriac Der Standard, citand surse neoficiale de la Bruxelles. Potrivit publicatiei, situatia aceasta este cauzata de stadiul nesatisfacator al reformelor din sistemul judiciar, iar decizia privind aderarea celor doua state va fi facuta publica intr-un viitor raport de monitorizare al Comisiei Europene. Cu toate acestea UE isi propune sa creasca presiunea asupra statelor in cauza pentru a-si indeplini criteriile de aderare, conform acelorasi surse citate de publicatia austriaca. Astfel, raportul din 16 mai va nominaliza cel mai probabil domeniile deficitare si va indica ceea ce trebuie sa mai faca aceste doua state in vederea integrarii. In orice caz va fi evidentiata situatia negativa in care se afla Bulgaria in acest moment, cu mult inferioara progreselor inregistrate de Romania. Aceasta masura este luata de oficialii europeni pentru a determina cele doua state sa intreprinda masuri energice pentru a rezolva problemele din justitie si in domeniul luptei impotriva crimei organizate, comenteaza sursa citata.

Iunie, termen final

Nicolae Vlad Popa, euroobservator in cadrul PE, ne-a declarat ca decizia finala va fi luata la Consiliul de Ministri din luna iunie, o eventuala alta data nefiind luata in considerare. Senatorul ne-a explicat ca pot exista doua tipuri de recomandari ale Comisiei Europene. Prima dintre ele poate cere respectarea drepturilor depline ale Romaniei si Bulgariei obtinute conform Tratatului de aderare. Aceasta formulare inseamna ca CE va cere aderarea Romaniei la termen, procedura fiind prevazuta in Tratatul semnat in 2005, puncteaza Popa. Un alt tip de recomandare este amanarea aderarii, insa acest lucru este putin probabil in opinia senatorului. Popa a adus in discutie si faptul ca amanarea va fi votata prin doua proceduri diferite, astfel pentru Bulgaria amanarea va trebui decisa cu unanimitate de voturi pe cand pentru Romania cu majoritate calificata, ceea ce inseamna in opinia euroobservatorului ca 13 voturi ar putea fi impotriva noastra.

Recomandarea CE, decisa aproape de 16 mai

''Decizia privind recomandarea CE in legatura cu amanarea Romaniei va fi decisa undeva aproape de 16 mai'', ne-a declarat Leonard Orban, secretar de stat in cadrul Ministerului Integrarii. Secretarul de stat ne-a mai precizat ca exista trei variante de recomandari ale Comisiei Integrarii Europene.

Orban a explicat ca in acest moment la Bruxelles se discuta foarte mult pe marginea acestei probleme, pentru ca se pare ca inca nimic nu s-a decis. Una dintre ele este amanarea luarii deciziei in privinta activarii clauzei de amanare, pentru un viitor raport, care in opinia lui Orban se va publica mai devreme decat era prevazut, si anume in septembrie.

O alta recomandare poate contine o amanare a Romaniei si Bulgariei pentru 2008. Si in final cea de-a treia, in care Comisia nu se proununta in nici un fel, ceea ce inseamna ca se pronunta pentru aderarea la termen, adica in 2008. Insa secretarul nu a facut nici o apreciere referitoare la varianta la care va recurge Comisia Europeana, motivand ca este o decizie care urmeaza sa fie luata in viitorul apropiat.

Insa oficialul ne-a declarat ca Germania a anuntat ca incepe ratificarea Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei abia dupa un al doilea raport al Comisiei Europene.

Nu se stie exact in cat timp se va realiza ratificarea in acest stat, cert este ca pana in 31 decembrie 2006 toate statele trebuie sa termine aceasta procedura, daca se voteaza aderarea la 1 ianuarie 2007.

Curierul National

Sursa: Curierul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.