La prima intilnire care a avut loc ieri intre noul Colegiu CNSAS si conducerea SRI s-a stabilit predarea tuturor evidentelor create de fosta Securitate

Intilnirea nu a avut loc la sediul CNSAS, asa cum au dorit si au propus unii membri ai Colegiului, insa a dat rezultate neasteptate. Desi Traian Basescu nu a vorbit despre predarea cartotecilor dupa ultima sedinta a CSAT, Radu Timofte a parut ieri dispus sa le predea totusi, o data cu celelalte tipuri de evidente create de fosta Securitate. "De comun acord s-a stabilit sa se inceapa predarea, pina la sfirsitul lunii curente, a cartotecii, a dosarelor declasificate, a microfilmelor, precum si a bazei de date automate si a altor documente", se spune intr-un comunicat comun al celor doua institutii. Potrivit acestuia, pentru cazuri urgente, membrii Colegiului vor avea acces la sediul SRI pentru consultarea documentelor care nu au fost inca predate.

O alta problema abordata la intilnirea de la sediul SRI a fost reevaluarea celor peste 110.000 de dosare clasificate anul trecut ca fiind de siguranta nationala. "Procesul de reevaluare a dosarelor de siguranta nationala va incepe imediat si se va desfasura pe baza unui grafic stabilit de comun acord", este promisiunea vaga facuta de SRI. Din partea CNSAS, in comisiile mixte vor participa presedintele Claudiu Secasiu si secretarul Constantin Buchet.

Secasiu crede, Ticu Dumitrescu se indoieste

Dupa intilnirea cu conducerea SRI, Claudiu Secasiu s-a declarat foarte multumit de rezultate. "Cred ca aceasta prima intilnire este un inceput bun pentru o noua relatie bazata pe o intelegere reciproca", a spus acesta, apreciind "disponibilitatea" aratata de conducerea SRI privind predarea unor documente.

Potrivit lui Secasiu, SRI este dornic sa scape de "balastul sau bolovanul" reprezentat de arhiva fostei Securitati. Mult mai rezervat si mai circumspect a privit promisiunile SRI Constantin Ticu Dumitrescu. "Daca ar fi sa ma iau dupa aparente, ar trebui sa plec foarte satisfacut, dar ma declar Toma Necredinciosul", a spus Ticu Dumitrescu, care se teme ca, si in cazul in care se vor preda cartotecile, vor exista reticente in deconspirare. "Greul va incepe la noi, cind vom umbla la pestii mari. Sa vedem atunci cum vor reactiona membrii Colegiului", si-a exprimat acesta neincrederea.

Ticu Dumitrescu a mai spus ca, in cazul in care pina in septembrie nu apar rezultate, se va retrage din Colegiu. Ca si el, nici senatorul liberal Radu Stroe, seful Comisiei de control al SRI, nu acorda credit total celor care au promis predarea cartotecilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.