Prima harta a proprietarilor de presa din Romania limpezeste apele unei industrii tulburi si pline de interese.

PRO TV, Antena 1, Realitatea TV, "Ziua", "Jurnalul National", "Ziarul Financiar", citeva "Monitoare", PRO FM nu au in comun doar apartenenta la industria mass-media. O parte dintre proprietarii institutiilor pot fi gasiti in Nicosia (Cipru), fie pe aceeasi strada, fie in cladiri vecine, fie chiar impartind acelasi imobil. PRO TV si Antena 1 "locuiesc" in acelasi imobil, numit Julia House.

Crescent Comercial &Maritime Ltd. Cipru detine 34% din actiunile Antena 4 (Euforia Lifestyle TV), 18,328% si respectiv 0,9% din Intact Advertising si respectiv Sangold Distributie, actionari, cu cite 0,00435%, la Antena 1. 10% din Crescent Comercial&Maritime este detinuta de SC Grivco SA. Rootland Trading Ltd. Cipru are 40% din actiunile Companiei de Radio PRO (PRO FM, Info PRO) si 4,94% din cele ale SC PRO TV SA, care are licenta de transmisie pentru PRO TV, Acasa TV, PRO Cinema, PRO TV International si Bussines Club. Crescent si Rootland au ambele sediul in Julia House.

Cercetarea care a relevat aceste amanunte a fost realizata de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), in cadrul proiectului Media Index, realizat cu sprijinul Ambasadei SUA la Bucuresti si in parteneriat cu Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI), HotNews.ro si Agentia de Monitorizare a Presei - Academia Catavencu. Portalul Media Index, lansat ieri, este prima baza de date axata pe informatii despre mass-media si jurnalisti. Scopul portalului este de a face cunoscute structurile de proprietate ale institutiilor de presa, astfel incit, aflat in cunostinta de cauza, publicul sa fie mai rezistent la tentativele de manipulare.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.