Ion Soc, un subofiter in varsta de 37 de ani, din cadrul Serviciului de Paza si Protectie (SPP) a fost gasit, luni seara, impuscat, intr-o camera din Palatul Elisabeta din Capitala. Primele indicii ale anchetei indica faptul ca angajatul SPP s-a sinucis cu arma din dotare din cauza unor probleme personale

Cadavrul subofiterului Ion Soc a fost gasit de un coleg al acestuia, in momentul in care se efectua schimbul de tura, intr-o incapere a Palatului Elisabeta. Subofiterul era intins pe un pat, imbracat. Parchetul Militar Teritorial Bucuresti a inceput imediat ancheta, iar corpul angajatului SPP a fost transportat pentru efectuarea necropsiei.

Potrivit lui Dan Dermengiu, directorul Institutului National de Medicina Legala "Mina Minovici", Ion Soc s-a impuscat in gura, glontul trecandu-i prin cap si iesind prin spatele craniului, prin partea stanga, ceea ce indica aproape sigur ca subofiterul a folosit pistolul cu mana dreapta. Ieri, in cadrul autopsiei, s-a evidentiat si miros de alcool, testele urmand sa confirme daca Ion Soc ar fi baut inainte de a-si lua viata.

In paralel cu ancheta criminalistica, Dan Dermengiu a aratat ca trupul neinsufletit nu prezenta urme de violenta, neexistand indicii referitoare la vreo agresiune. Cu toate ca exista suficiente date sa confirme ipoteza sinuciderii, se asteapta rezultatele finale ale anchetei criminalistice. Surse judiciare ne-au declarat ca ancheta urmareste identificarea factorilor suplimentari tipici in urma sinuciderii cu o arma de foc: urme de praf de pusca si arsuri imprejurul zonei spre care a fost indreptata teava armei.

Ipoteza omorului nu este exclusa

Aceleasi surse ne-au declarat ca, pana la rezultatele finale, ipoteza omorului nu poate fi exclusa, existand in criminalistica suficiente exemple de decese ce pareau urmare a unor sinucideri, in realitate fiind consecinte ale unor intamplari stupide (arme neasigurate, arme manuite fara a se sti daca erau incarcate etc.)

Apt pentru misiuni, dar cu probleme personale

Se pare ca Ion Soc avea grave probleme personale si a cedat psihic, recurgand la gestul sinuciderii. Tatal ii murise cu un an in urma si, recent, sotia lui, care lucra in strainatate ( si cu care era casatorit de cinci ani), in Italia, a revenit in tara pentru a-l anunta ca divorteaza, pastrand si copilul, in urma divortului. In paralel, Ion Soc ar fi avut si mari probleme financiare.

Ca si cum toate acestea nu ar fi fost indeajuns, casa mamei sale din comuna Carna (Dolj) a fost spulberata de apele Dunarii, in urma inundatiilor, chiar in ziua in care fiul sau a fost gasit mort. Cu toate ca problemele personale ale lui Ion Soc erau cunoscute la serviciu, potrivit purtatorului de cuvant al SPP, Bogdan Onea, psihologii nu au indicat un comportament suspect din partea acestuia. Mai mult, el trecuse toate testele specifice atributiilor pe care le avea, fiind considerat apt pentru misiuni.

La volanul masinii lui Basescu?

Ion Soc a fost angajat la SPP din 1995. A lucrat la Palatul Cotroceni (fiind soferul consilierului Dan Vuerich) si, in urma cu doua saptamani, a fost insarcinat cu paza familiei regale, fiind soferul reginei Ana. Potrivit legislatiei in vigoare, regele Mihai beneficiaza, pe tot restul vietii, de aceleasi drepturi, in privinta protectiei personale si a familiei, pe care le au sefii de stat dupa incheierea mandatului. Ieri, in timpul autopsiei, apropiatii lui Soc deplangeau moartea acestuia, spunand ca subofiterul urma sa fie promovat ca sofer al lui Traian Basescu, dar SPP a negat acest lucru.

O familie lovita de blestem

Familia SPP-istului a fost greu pusa la incercare. Mama subofiterului, cunoscuta in satul Carna drept "tanti Tanta" a lui Marin Cidu, si-a pierdut barbatul in urma cu un an. Tanti Tanta il mai are si pe fratele subofiterului, despre care satul spune ca e baiat bun dar "e dus pe campuri, e schizofrenic, saracul". La scurt timp dupa moartea tatalui, au murit, la Motatei, intr-un accident de circulatie, doi veri primari ai SPP-istului.

O ruda a familiei Soc, Constanta Grecu, spune ca luni seara, inainte sa se sinucida, Ion Soc si-a sunat mama si a aflat ca Dunarea ii prapadise casa de la Carnu. "Tanta i-a cerut bani sa repare ce mai ramasese din casa, dar el a zis ca nu are de unde, ca si asa are probleme destule. Da’ ii trimitea mereu bani, si ei si lu’ frate-su’ ala bolnav". Ionut a terminat scoala primara la Carna, iar liceul l-a facut la Craiova, dupa care a ajuns la Bucuresti. Se casatorise cu o fata din Bucuresti, cu care a avut un copil. "Nu era de casa, a plecat de la el in Italia", ne-a spus un var al lui Ionut.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.