Romania nepasatoare isi mai ingroapa un simbol: Ion Gavrila-Ogoranu. Ultimul sef al unui grup de luptatori anticomunisti din munti

Ion Gavrila a fost cosmarul Securitatii pentru aproape 30 de ani. Student la Agronomie in Cluj si la Stiinte Economice in Brasov, Gavrila s-a aruncat in lupta anticomunista inca din 1946. A fost unul dintre liderii grevei studentesti de la Cluj, din 1946, apoi a lucrat la constituirea unor nuclee de rezistenta impotriva regimului de ocupatie sovietica.

Inainte de a-si lua licenta in agronomie, in primavara lui 1948, cind au inceput marile arestari, Gavrila s-a refugiat in Muntii Fagarasului, impreuna cu alti citiva camarazi. Ei au constituit "Grupul Carpatin de Rezistenta Nationala Armata", condus de Gavrila - om cu experienta razboiului, in care participase in 1944 ca voluntar.

Grupul Gavrila, care nu a numarat niciodata mai mult de 30 de barbati, a avut zeci de lupte cu trupele de Securitate pina in 1955, cind a fost lichidat. Dupa cum o arata documentele Securitatii, impotriva "bandei Gavrila" au fost declansate peste 100 de atacuri. Soldatii Securitatii nu au dat insa piept cu "partizanii" de fiecare data, caci acestia reuseau sa se retraga din zona la timp.

Condamnat la moarte in lipsa

In 1951, Tribunalul Militar din orasul Stalin (Brasov) l-a condamnat la moarte pe Ion Gavrila in lipsa. "Asteptam sa vina americanii, sa inceapa un razboi pentru eliberarea tarilor din sfera de influenta sovietica. Rostul nostru era sa sprijinim ofensiva americana din interior", ne-a povestit, in urma cu citava vreme, Ion Gavrila. Americanii n-au venit, iar grupul lui Gavrila a fost distrus: unii dintre membri au fost ucisi in lupta, altii au fost prinsi si condamnati la moarte. Gavrila a scapat miraculos, iar in 1956 a coborit din munti si s-a ascuns in Galtiu - Alba, la vaduva unui fost coleg de liceu, Ana Sabadus. S-au casatorit in secret. Securitatea l-a prins abia in 1976, in urma unei tradari, pe cind se afla la Cluj.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.