Liderul UDMR Marko Bela a incasat anul trecut, din drepturi de autor, 900 de milioane de lei, potrivit declaratiei sale de avere.

El spune ca banii provin atit de la cartile scrise, cit si de la cele pe care ar urma sa le scrie in urmatorii cinci ani, in baza unui contract de cesiune incheiat cu o editura misterioasa, pe care a refuzat sa o nominalizeze. Drepturile de autor susceptibile a fi incasate anul trecut din lucrari scrise pot proveni de la volumul de poezii din 2004, scos in 500 de exemplare la un pret de 150.000 de lei, si din cel de interviuri, editat in 1.000 de exemplare la un pret de 165.000 de lei. Drepturile de autor din aceste lucrari abia daca pot acoperi 30 de milioane de lei. Pentru restul de bani, pina la 900 de milioane, vicepremierul ar trebui sa scrie in urmatorii cinci ani carti cu un tiraj total de 45.000 de exemplare.

Editorii, criticii si agentii literari apreciaza ca sumele incasate de vicepremierul Marko Bela sint mult peste nivelul pietei de carte.

Vicepremierul Marko Bela a incasat aproape un miliard de lei pentru cartile pe care urmeaza sa le scrie, de la o editura pe care o tine secreta.

90.000 RON si un maruntis de 16.000 de forinti (60 de euro) este mica avere strinsa in 2005 de vicepremierul pe probleme de cultura, Marko Bela. Banii figureaza in declaratia de avere la capitolul venituri din drepturi de autor. Cum justifica liderul UDMR, Marko Bela, succesul financiar al operei sale? "Drepturi de autor incasate pentru opera literara scrisa si nescrisa", explica vicepremierul, cunoscut si ca poet de limba maghiara.

Zgircit la vorba

Contactat de "Cotidianul", Marko Bela a raspuns initial lapidar la intrebari. A spus doar ca sumele provin din drepturile de autor vindute in avans unei edituri pentru opera sa literara inca nescrisa. "Reprezinta drepturile mele de autor pentru ceea ce voi publica de acum incolo.

Mi-am vindut drepturile de autor in domeniul literaturii, nu pentru opera politica", ne-a spus, initial, Marko Bela.

L-am intrebat cu acelasi prilej carei edituri a vindut aceste drepturi de autor. Marko Bela a evitat sa dea un raspuns: "Nu conteaza… Si am sa va rog sa ma scuzati acum. Am o intilnire…".

Editura misterioasa

Ulterior, la o a doua discutie, dupa insistente, liderul UDMR a afirmat ca in sumele incasate intra si drepturi de autor pentru carti deja publicate, iar cele pentru lucrari inca nescrise au fost vindute pe o perioada de cinci ani. "Editura trebuie sa-mi editeze toate cartile. Se include aici si ce voi scrie in poezie in urmatorii cinci ani. Din pacate, sint cam sceptic ca voi scrie prea mult in acesti ani. Poate daca voi iesi din politica…", afirma vicepremierul. Editura careia i-a incredintat drepturile de autor este din Transilvania, spune liderul UDMR. Are legaturi cu o alta editura din Ungaria, insa Marko Bela n-a dorit sa ne spuna numele acestora. "Nu este un secret, insa am convenit sa ramina deocamdata confidential", mai spune Marko.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.