"Daca recomandati o femeie pentru pozitia de comisar european, veti avea de condus un sector puternic'', este targul pe care s-ar putea sa ni-l propuna UE conform unor surse europene citate de site-ul euractiv.ro. O situatie similara s-a intamplat in 2004, cand Olanda a acceptat nominalizarea lui Neelie Kroes si a "primit portofoliul Competitiei", considerat foarte important in organigrama europeana, comenteaza sursa citata.

Problema cu care va trebui sa ne confruntam este cine va fi aceasta femeie desemnata pentru inalta functie europeana, pentru ca optiunile sunt limitate. Una dintre ele ar fi Mona Musca, care are o imagine buna si se bucura de incredere. De asemenea ne-am putea uita si catre cele trei femei din Guvern: Sulfina Barbu, Anca Boagiu si Monica Macovei. Dintre acestea, cel mai probabil, sanse reale au Boagiu si Macovei. Ministrul Justitiei este apreciat la Bruxelles, dar se pare ca are dezavantajul de a nu fi afiliata politic, conform Euractiv.

Varianta care se apropie cel mai mult de realitate este numirea Ancai Boagiu pentru aceasta functie. Atuurile de care se bucura actualul ministru al Integrarii sunt: experienta in afaceri europene si suportul politic deplin, din partea partidului, dar si din partea lui Basescu.

O propunere care i se potriveste

''Daca se va face o astfel de numire, consider ca i s-ar potrivi foarte bine doamnei Boagiu'', ne-a declarat euroobservatorul liberal Nicolae Vlad Popa. Referitor la chestiunea legata de egalitatea numarului de femei cu cel de barbati la nivelul functiilor detinute in cadrul Comisiei Europene, senatorul a explicat ca exista o regula nescrisa."Este acesta un obicei care se aplica la toate nivelurile institutiilor UE'', a punctat Popa.
In legatura cu nominalizarea altor persoane care ar putea sa detina aceasta functie, senatorul a explicat ca nu avem inca o procedura care sa reglementeze aceasta numire si este prea devreme sa ne gandim la nume in acest sens.

Ministrul Integrarii, la randul sau fiind intrebat cum priveste o eventuala nominalizare a sa, a raspuns ca ''nu exista si nu a existat nici un fel de discutie pe aceasta tema'', iar ca principalul sau interes este in acest moment integrarea Romaniei in UE.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.