Prešedintele CNAS, Cristian Vladescu, spune ca in farmacii la distribuirea banilor se va tine cont in proportie de 60% de adresabilitate ši in proportie de 40% de calificarea profesionala a farmacištilor. Pana acum, la incheierea contractelor cu farmaciile se tinea cont de adresabilitate in proportie de 20%.
Banii vor depinde de numarul de asigurati ši pacienti
Alocarea fondurilor dupa alte criterii ar putea rezolva criza medicamentelor compensate. Prešedintele CNAS spune ca in fiecare luna cel putin 1 milion de lei noi, bani alocati pentru medicamentele compensate, raman necheltuiti. Cristian Vladescu spune ca acešti bani vor fi distributi mai bine de acum inainte.

La nivelul judetelor, criteriile de alocare a banilor vor include ši numarul de asigurati din fiecare judet precum ši cel al pacientilor. Pana acum se tinea cont de numarul de medici ši de cel al spitalelor.

De asemenea, o alta cale de cheltuire mai judicioasa a banilor din sistemul de sanatate este incheierea unor protocoale terapeutice, adica a modului in care se trateaza o boala.

Cristian Vladescu, prešedintele Casei de Asigurari de Sanatate: "Am constatat variatii mari pe costul mediu pe pacient pe boala. Exista variatii de la 76 de milioane de lei la 3 milioane de lei pe pacient pentru aceeaši boala".

Prešedintele CNAS a mai anuntat marirea numarului de boli cronice cu tratament gratuit, de la patru la unsprezece. Printre cele šapte boli noi care sunt tratate gratuit se numara ciroza hepatica ši dementa.