Sinistratii trebuie sa invete sa convietuiasca cu viitura, dar si sa lase riurile sa curga.

Acestea sint sfaturile pe care le dau autoritatile oamenilor din zonele cu risc de inundatii.

In plina criza a inundatiilor, Ministerul Mediului a gasit principiile dupa care sa se ghideze sinistratii. Ministerul condus de Sulfina Barbu a dat joi seara un comunicat de presa in care vorbeste despre situatia digurilor de pe Dunare, dar si despre strategia nationala de management al riscului la inundatii. Invocind practicile propuse de Uniunea Europeana si de Comisia Economica a Natiunilor Unite pentru Europa, Ministerul Mediului da sfaturi localnicilor din zonele inundabile, bazindu-se pe patru principii: apa este parte a unui intreg, acumulati apa, mai mult spatiu pentru riuri si convietuirea cu viitura. "Locuirea intr-o zona inundabila prezinta anumite riscuri, in pofida oricaror masuri de protectie impotriva inundatiilor, un anumit risc tot ramine si, ca urmare, trebuie invatat a trai cu acest risc", se arata in comunicatul de presa al Ministerului Mediului atunci cind vine vorba de convietuirea cu viitura.

Varga voia sa spuna altceva

Reprezentantul Ministerului Mediului care a avut ideea intocmirii unui astfel de comunicat este secretarul de stat Lucia Varga. Intrebata despre continutul comunicatului, ea a gasit o explicatie. "Orice masuri de protectie impotriva inundatiilor s-ar lua, un anumit risc tot ramine. Mai bine sa fie pregatiti si sa stie cum sa actioneze cind se rupe digul din localitatea lor, decit sa intre in panica", sustine Lucia Varga. Pe de alta parte, secretarul de stat sustine ca prin sintagma "convietuirea cu viitura" a vrut sa spuna ca oamenii trebuie convinsi sa-si asigure casele si sa participe la actiunile de interventie in caz de inundatii.

Sulfina nu tine cu secretarul de stat

Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, nu a agreat comunicatul de presa intocmit cu acordul secretarului de stat Lucia Varga. Mai mult, ministrul a recunoscut ca redactarea acestui comunicat lasa de dorit. "Intr-adevar, trebuia mai bine detaliat. Voi, cei din media, cred ca stiti mai bine cum trebuia redactat", a declarat Sulfina Barbu.

Copiii sinistrati, paziti de frica rapirii

Organizatia Salvati Copiii a demarat un program de monitorizare a copiilor sinistratilor din judetele inundate Dolj, Caras-Severin si Calarasi pentru a nu le pierde urma. Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv al ONG-ului, a declarat ca "este o masura preventiva, pentru ca Romania sa nu se confrunte cu problemele tarilor care au trecut prin situatii de urgenta, cum ar fi tsunami-ul, si unde copiii sinistratilor au disparut. Probabil au fost luati pentru a fi dati spre adoptie". Presedintele de la Salvati Copiii s-a bazat insa si pe un exemplu romanesc de anul trecut, din Vrancea, cind "nu exista nici o situatie a copiilor sinistratilor sau cine avea grija de ei". Ca sa nu fie nici un caz de rapire sau disparitie, reprezentantii organizatiilor din judetele vizate, impreuna cu o echipa de specialisti din Timisoara au facut investigatia completa a familiilor evacuate, impreuna cu autoritatile, pentru a afla situatia fiecarui copil. Pe linga aceasta monitorizare, Salvati Copiii ofera si sprijin financiar sinistratilor, in valoare de 40.000 de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.