Digul dintre localitatile doljene Cirna si Sapata, cel care ingradeste Piscicola Dunareni, firma consilierei PSD Maria Schutz, a fost depasit de apele Dunarii in trei locuri luni seara, apa avind acum cale libera spre Macesu de Jos. Multi sateni au venit "inarmati" cu sape si cazmale pentru a usura inaintarea apelor spre crescatoria de peste a Mariei Schutz. Ieri, digul a fost depasit pe toata lungimea de ape, care au luat cu ele tone de peste.

Mai multi sateni din cele doua localitati, Cirna si Sapata, priveau cu satisfactie cum apa trece peste digul pe care toata lumea a dat vina pentru inundarea comunelor Rast si Negoi. Ziarul nostru a relatat ca autoritatile au preferat sa protejeze digul care apara Piscicola Dunareni, astfel ca apele umflate ale Dunarii au fost directionate spre localitatile Rast, Negoi, Catane si Bistretul Nou.

Evacuari pe banda rulanta

In ceea ce priveste evacuarile, dintre cei 9.000 de locuitori din zona Bistret, amenintati de ape, pina ieri-dimineata fusesera evacuati 2.370 de locuitori, insa numarul acestora a crescut considerabil pina aseara, dupa toate probabilitatile ajungind la 4.000. Comunele in care s-au efectuat evacuari au fost Bistret, Plosca, Sapata si Cirna.

In zona Bechet - Dabuleni fusesera evacuati pina ieri apoape toti cei 2.800 de locuitori din localitatea Sapata. Majoritatea oamenilor au preferat sa mearga la rude si prieteni, iar cei care nu au avut de ales s-au multumit cu cele doua adaposturi amenajate in zona.

Primul hot cu acte

Teama autoritatilor ca satele parasite vor fi pradate de hoti a fost confirmata. Luni seara, jandarmii au prins unul dintre hotii care sperau sa dea lovitura, "recuperind" ceea ce sinistratii nu au reusit sa incarce in camioane sau carute. Florea Musat, in virsta de 60 de ani, din Plosca, a fost surprins in casa unui localnic, de unde furase un ceas si o bicicleta. Pentru a-i speria pe hoti, s-au constituit patrule mixte alcatuite din jandarmi si localnici, care pot identifica persoanele ce nu-si justifica prezenta in Rast, a declarat Cosmin Mirea, ofiter la Brigada Mobila de Jandarmi Craiova.

850 de locuitori pe o toaleta

1.226 de persoane au fost vaccinate in ultima saptamina in localitatile Rast, Negoi si Bistret impotriva febrei tifoide, a tetanosului si a hepatitei A.

Directia de Sanatate Publica Dolj a trimis in aceste zone substante de dezinfectie, medicamente si materiale sanitare si supravegheaza permanent modul de alimentare cu apa potabila. Directorul DSP Dolj, Dan Mogos, care ieri a fost in tabara de la Rast, era nemultumit de faptul ca la iesirea din comuna, unde se afla 1.700 de oameni, au fost instalate doar doua toalete ecologice.

Pentru a preveni izbucnirea unor epidemii in zona, DSP Dolj a decis ieri sa evacueze fortat cele 200 de persoane care se impotrivisera sa paraseasca Rastul, preferind sa traiasca izolat, pe o insula formata de apele Dunarii in comuna.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.