Guvernul ii despagubeste pe 18 dintre rromii care s-au adresat CEDO in urma incidentelor de la Hadareni, din 1993, si a aprobat investirea sumei de aproape 3,5 milioane de lei noi in proiecte de dezvoltare ale comunitatii locale, acestea axandu-se pe educatie, munca si refacerea locuintelor. Potrivit presedintelui Agentiei Nationale pentru Rromi (ANR), Maria Ionescu, 18 dintre rromii care s-au inteles cu reprezentantii Executivului si urmeaza sa primeasca despagubiri in valoare totala de 262.000 de euro, fiecare in functie de ce a pierdut in urma evenimentelor din 1993.

Pe langa acesti bani, Executivul a hotarat alocarea sumei de 3,48 de milioane de lei noi de la buget, esalonat, din 2006 pana in 2008, bani ce vor fi investiti in programe de dezvoltare comunitara. Astfel, pentru 2006, Guvernul a decis finantarea Programului de dezvoltare comunitara in localitatea Hadareni cu suma de 1,5 milioane de lei noi, pentru 2007 - 1,3 milioane de lei, iar restul pana la suma totala va fi dat in 2008.

Borbely: Acesti bani nu sunt spectaculosi

Ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Borbely Laszlo, a declarat, ieri, ca solutia Guvernului pentru Hadareni nu ofera "bani spectaculosi", insa de la anul ar putea fi atrasi si bani europeni pentru proiectele comunitatii.

El a apreciat gestul Guvernului drept "o initiativa foarte buna", avand in vedere ca Hadareni a ajuns "o localitate, din pacate, foarte cunoscuta si o localitate care, de fapt, a intrat in vizorul si al Uniunii Europene si al Comisiei Europene de la Strasbourg pentru Drepturile Omului".

CEDO a dat castig de cauza rromilor

Conflictul de la Hadareni a izbucnit in 20 septembrie 1993, printr-o altercatie intre trei rromi - Gligor Ghetan si fratii Lacatus Ripa Lupian si Lacatus Aurel Pardailian. In incidentele dintre romani si etnicii rromi, patru persoane au murit, 14 locuinte au fost incendiate, iar altele patru au fost distruse partial. Ulterior, au fost deschise procese atat pe latura penala, finalizate in noiembrie 1999 cu condamnarea la inchisoare pentru omor a cinci persoane, cat si pe latura civila, calea dreptului intern fiind epuizata in 27 februarie 2004, prin sentinta data de Curtea de Apel Targu Mures.

Rromii au dat in judecata statul roman la CEDO, acuzand autoritatile de incalcarea mai multor articole din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
In 5 iulie 2005, o prima solutie a CEDO in cazul "Hadareni" consfintea stingerea pe cale amiabila a conflictului in cazul a 15 persoane, acestea urmand sa primeasca despagubiri in valoare de 262.000 de euro. Celor sapte rromi ramasi, care nu s-au inteles cu statul roman, CEDO le-a dat, in 12 iulie 2005, solutie favorabila, Curtea Europeana condamnand statul roman la plata altor 238.000 de euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.