Romania a rasuflat usurata. Ieri ultimul focar de gripa aviara de pe teritoriul tarii a fost inchis, la Deleni, in judetul Constanta

Mii de oameni au avut de suferit in cele sapte luni care au trecut de la descoperirea primului focar, la Ceamurlia de Jos, in judetul Tulcea. Peste 400.000 de pasari au fost eutanasiate, iar statul a scos din buget circa 14 milioane de euro. Pe langa acesti bani cheltuiti cu vaccinuri, dezinfectii, despagubiri, multi alti bani - peste 80 milioane de euro - s-au dus pe apa Sambetei din bugetele private. Cei mai afectati sunt crescatorii de pasari. Nici in turism pagubele nu au fost de neglijat.

Ceamurlia de Jos a devenit, la 7 octombrie 2005, peste noapte, o localitate cunoscuta si de temut in toata Romania si in lume din pricina ca trei gaini din gospodaria lui Marcel Avram au murit de gripa aviara. De atunci si pana azi, alte 52 de localitati au fost in carantina, din aceeasi pricina. Ieri, in Vinerea Mare, a fost distrus ultimul focar, la Deleni, in judetul Constanta.

Taranii nu au crezut nici o clipa ca virusul H5N1 poate ajunge si in gospodariile lor. Anul trecut, cand s-au descoperit primele focare, unii au plans cand au fost nevoiti sa dea cu mana lor pasarile vii din batatura ca sa fie distruse. Altii au injurat cu patima, cativa au ascuns orataniile in sufragerie, in butoaie, prin poduri sau beciuri.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.