Ristea Priboi, fost consilier al lui Adrian Nastase, fost deputat PSD, fost colonel tortionar al Securitatii, refugiat in Dubai, si-a dat demisia, prin fax, de la conducerea SIF Oltenia

Faxul cu demisia lui Ristea Priboi a sosit dupa ce Directia Nationala Anticoruptie a anuntat ca a inceput anchetarea sa pentru fapte de coruptie. Ristea Priboi este invinuit de procurorii anticoruptie de trafic de influenta si obtinerea ilegala a unor bunuri. Mai precis, Priboi, in calitate de membru in Consiliul de Administratie al SIF Oltenia, i-a oferit lui Genica Boerica, cap al lumii interlope oltene, o imputernicire pentru preluarea pachetului de actiuni pe care SIF il detinea la firma de vinuri "Bachus" din Craiova. Imputernicirea s-a dat in conditii ilegale, Boerica primind 71 % din actiunile firmei, precum si libertatea de a vinde apoi activele.

La perchezitia facuta la domiciliul din Bucuresti al lui Ristea Priboi, procurorii au cautat sticle de vin vechi, precum si obiecte de arta care proveneau de la Muzeul de Medicina din Craiova, intre care sigilii ale unor farmacii din epoca medievala, carti vechi de medicina, mobilier, despre care Genica Boerica a declarat ca i le-ar fi dat protectorului sau din conducerea SIF Oltenia.

Prejudiciul estimat se ridica la 80 de miliarde de lei vechi. Genica Boerica a fost deja condamnat la 8 ani de inchisoare intr-un dosar alt dosar penal privind restituiri ilegale de TVA de peste 135 de miliarde de lei.

Priboi a cerut azil politic in Emiratele Arabe

Procurorii anticoruptie nu au reusit sa-i prezinte lui Ristea Priboi acuzatiile deoarece acesta este plecat din tara din luna februarie, anul acesta. Ristea Priboi nu s-a prezentat nici la procesul de calomnie pe care l-a intentat istoricului Marius Oprea si lui Werner Sommerauer, fost muncitor brasovean, participant la revolta anticomunista din noiembrie 1987. Sommerauer a fost atunci torturat de ofiterii de Securitate, printre care se afla si Ristea Priboi. Avocatul lui Priboi a spus la proces ca al sau client se afla la tratament, in Dubai (Emiratele Arabe Unite). Dupa 1990, fostul ofiter de Securitate a devenit, la vedere, un apropiat al lui Adrian Nastase, caruia i-a fost consilier intre

1994-2000. De altfel, Nastase a sarit mereu in apararea lui Priboi. Mai amintim ca Ristea Priboi a fost acuzat ca l-a protejat pe seful PSD de Vrancea, Marian Oprisan. De asemenea, de notorietate publica este relatia sa cu romano-sirianul Omar Hayssam, arestat in mai multe dosare penale, intre care si pentru rapirea a trei jurnalisti romani la Bagdad-Irak. Ristea Priboi va fi greu de recuperat de peste mari si tari de catre anchetatorii romani deoarece are protectori in lumea spionajului arab, cu care a avut relatii de colaborare inainte de 1989, sustin surse extrajudiciare.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.