In viitor, Fondul va fi condus de tehnicieni, a anuntat ieri seful Executivului, promitind sa puna punct zeciuielii politice a posturilor. "Noul consiliu nu va fi numit pe criterii de algoritm politic. El va fi condus de cineva competent din BNR si va mai cuprinde specialisti din mediul bancar", a spus Tariceanu. Primul-ministru raspunde astfel unor atacuri din ce in ce mai concertate venite in ultimul timp din partea presedintelui Basescu si a PD, partid ai carui lideri afirma ca PNL a nesocotit

PD-ul la numirea Consiliului de Supraveghere. Tariceanu spune ca actualul presedinte al consiliului, Nicolae Ivan, a reactionat nemultumitor la atacurile indreptate impotriva Fondului, de care sint vinovati "speculantii si opozitia". Nici partenerii de guvernare nu au scapat insa de criticile lui Calin Popescu Tariceanu, acestia fiind facuti "circotasi".

Premierul Tariceanu ne-a declarat ieri ca imediat dupa sarbatorile de Pasti, marti cel mai probabil, va fi inlocuit 100%, sau aproape, Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea (CSFP). "Noul consiliu nu va fi numit pe criterii de algoritm politic. El va fi condus de cineva competent din BNR si va mai cuprinde specialisti din mediul bancar", a precizat Tariceanu. Conform unor surse din BNR, persoana care are cele mai mari sanse de a fi numita in fruntea consiliului ar fi Nicolae Cinteza, seful Departamentului supraveghere bancara.

Premierul Tariceanu a explicat ca a luat decizia schimbarii si din cauza ca "initial au fost desemnati in consiliu numai reprezentanti ai PNL si vreau, printre altele, sa inchid gura tuturor circotasilor". Pe de alta parte, Tariceanu si-a exprimat nemultumirea de modul in care actualul presedinte al consiliului, Nicolae Ivan, a reactionat la atacurile indreptate impotriva Fondului.

Speculantii si dusmanii

Premierul Tariceanu s-a referit si la cei care ataca Fondul. "In primul rind, cei care acuza anumite articole ale legii care reglementeaza organizarea si functionarea Fondului trebuiau sa o faca in iunie-iulie 2005, cind intregul pachet legislativ Proprietatea s-a aflat in dezbatere publica. Faptul ca atacurile au inceput in urma cu o luna de zile, adica inainte ca Fondul sa fie listat la Bursa, demonstreaza ca sint interese mari in joc. Exista persoane interesate sa produca in rindul detinatorilor de certificate de actionar (fostii proprietari ce urmeaza sa fie despagubiti prin Fondul Proprietatea - n.a.) o neincredere in institutie, pentru a cumpara de la acestia, la pret mic, certificatele. Ulterior, aceste persoane care cumpara la pret mic se vor imbogati fara nici o problema. Pe de alta parte, Fondul mai este atacat si de Opozitie, pentru ca aceasta nu are nici un interes ca actuala Putere sa primeasca o bila alba", a spus Tariceanu.

Reamintim, miercuri, in Comisia economica a Camerei Deputatilor, parlamentarii PSD, PRM si deputatul minoritatii evreiesti au votat un raport negativ pentru Ordonanta care stabilea strategia de privatizare a Loteriei Romane si a Imprimeriei Nationale, strategia prevazind, printre altele, varsarea unei cote de 20% din actiuni de la ambele institutii spre Fondul Proprietatea.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.