Peste 4.600 de persoane din sase localitati din judetul Dolj urmeaza sa fie evacuate, incepand de vineri, intrucat exista riscul ca aceste comune sa fie acoperite de ape, a anuntat ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, care a facut apel la localnici "sa plece din timp".

Cele peste 4.600 de persoane sunt localnici din Plosca, Dunareni, Bistret (partial), Sapata, Macesul de Jos si Nedeea (partial). Ministrul Blaga a spus ca se recurge la aceasta masura pentru ca exista pericolul ca digul de la Bistret sa se rupa. "

Unele localitati vor fi inundate in totalitate, altele partial. Suntem pregatiti pentru a lua toate masurile, in caz ca se rupe digul de la Bistret", a precizat ministrul.

Vasile Blaga a afirmat ca autoritatile spera ca digul sa nu cedeze, dar ca nimeni nu isi asuma riscuri.
"Speram sa nu se rupa digul, iar noi facem toate eforturile in acest sens. Am dori ca digul sa reziste, insa nimeni nu poate da asigurari in acest sens. (...) Poate sa reziste o luna, o saptamana, o ora. Nimeni nu stie. De aceea, rugam populatia sa plece din timp. Suntem obligati sa aparam cetatenii si vietile lor", a mai spus ministrul.

Potrivit masuratorilor efectuate de Institutul National de Cadastru, nivelul Dunarii atingea, vineri la pranz, o cota de 30,87 metri fata de Marea Baltica si de 30,75 metri fata de Marea Neagra. Specialistii cartografi au precizat ca, in urma masuratorilor, reiese ca pe zona Bistret - Rast nivelul Dunarii atinge 31 de metri.
Masuratorile efectuate pentru localitatile situate la est de Bistret, pana la raul Jiu, arata ca patru localitati din Dolj - Sapata, Macesul de Jos, Dunareni si Plosca - vor fi acoperite de ape in cazul in care Dunarea sparge digul de la Bistret. De asemenea, alte doua localitati - Nedeea si Bistret - vor fi inundate partial. Rezultatele masuratorilor indica faptul ca localitatea Bistret va fi inundata partial in zona de jos, pana la stadionul din localitate.

O problema exista la iesirea din Bistret (localitate cu 4.368 de locuitori si unde sunt construite 1.863 de case), inspre localitatea Plosca, care este situata la un nivel de 27,5 metri (sub cota de 31 de metri a Dunarii), zona urmand sa fie acoperita de ape.

Un nou dig rupt de autoritati

Autoritatile au inceput, vineri la pranz, pregatirile pentru sparge digul cordon litoral in Delta Dunarii, in zona Canalului Imputita, sperand ca, prin aceasta masura, apele Dunarii sa scada cu pana la 20 de centimetri si sa fie astfel salvate orasul Sulina si localitatile din amonte, pana la Crisan.

Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor informeaza, vineri, printr-un comunicat de presa, ca lucrarile la spartura ce va avea o latime de 40 de metri si o adancime in dig de aproximativ un metru vor dura trei-patru ore.

"Aceasta bresa va conduce la decomprimarea digurilor din zona Deltei Dunarii, iar primul efect va fi resimtit in zona orasului Sulina, apoi si in localitatile din amonte, pana la Crisan", se precizeaza in documentul citat.

Dupa spargere, digul nu va ma fi refacut, ci in locul bresei va aparea un stavilar cu rol de deversor, ce va putea fi folosit in situatii similare. Expertii Serviciului de Gospodarire a Apelor Tulcea au pregatit digul pentru a fi spart.

"Bresa va avea o latime de 40 de metri si o adancime de un metru de la coronament in jos. Va fi o lama deversanta de 60 de centimetri, pana la echilibrarea nivelurilor intre apa Deltei Dunarii si a marii. Diferenta actuala intre aceste niveluri este de 1,20 metri", se mai arata in documentul citat.

Autoritatile spera ca, in urma spargerii digului de la Imputita, nivelul apei sa scada cu aproape 20 de centimetri, urmand ca nivelul sa scada mai mult odata cu diminuarea debitului Dunarii.

Debitul Dunarii la intrarea in tara este in scadere, situatia fiind insa temporara, a anuntat, vineri, directorul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), Petre Stanciu. Potrivit prognozei hidro pentru urmatoarea saptamana, debitele si nivelurile raurilor sunt in scadere, in timp ce debitele Dunarii vor ramane stationare pana saptamana viitoare, cand se estimeaza noi cresteri.

Sursa: Bbc.co.ukTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.