Ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Gheorghe Dobre, a dispus dezafectarea semaforului amplasat recent pe DN 1, in localitatea Otopeni, la intersectia cu drumul de acces catre un centru comercial. Cauza o reprezinta faptul ca indicatorul ingreuneaza circulatia intr-o zona in care iesirea din Bucuresti este deja perturbata de lucrarile de largire a carosabilului la sase benzi.

Decizia lui Dobre vine la trei zile dupa ce presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Gheorghe Fodoreanu, a semnalat faptul ca 18 turisti straini au pierdut avionul din cauza traficului foarte aglomerat catre Aeroportul Henri Coanda. "Traficul ingreunat spre Aeroportul Henri Coanda poate genera situatii foarte grave pentru grupurile de turisti si oamenii de afaceri care viziteaza Romania. Acestia vor pierde avionul din cauza imposibilitatii de acces in timp util la Aeroportul Otopeni.

Cauza o reprezinta semafoarele multiple, traficul mare de pe pasajul rutier dinspre aeroport, care este in constructie de doi ani si nu in ultimul rand semaforul care tocmai a fost instalat pe DN 1 pentru a facilita accesul catre un centru comercial. Nu este treaba mea sa nominalizez vinovatii, ci sa semnalez aceasta situatie care va insemna o catastrofa din punct de vedere al turismului. Pierderea unui avion poate insemna un scandal imens in presa internationala, mai ales ca majoritatea celor legati de acest orar infernal sunt oameni de afaceri", declara Fodoreanu luni.

Tot atunci, ministrul Transporturilor a dispus verificarea legalitatii conexiunii rutiere la DN 1, realizata de catre proprietarii constructiilor din zona Baneasa, solicitand Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) situatia tuturor acceselor realizate de diverse centre comerciale sau locuinte la DN 1 pe distanta Bucuresti - Otopeni.

"Astazi (joi - n.r) la ora 13.00 vom da jos semaforul care incurca circulatia la Otopeni si ii voi demite pe cei de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania care sunt responsabili de emiterea avizului de amplasare. In acelasi timp, vom inchide drumul care face legatura dintre centrul comercial si DN 1", a declarat ieri Dobre pentru Mediafax.

Unda verde - solutia fluidizarii traficului

Potrivit lui Dobre, singurele solutii in masura sa rezolve problema ambuteiajelor pe acest sector sunt fie constructia unui pasaj suprateran, fie realizarea unei benzi colectoare paralela cu DN 1. Banda colectoare ar urma sa preia tot traficul din zonele unde se construieste si va fi conectata intr-un singur punct cu DN 1.

Solutia propusa de reprezentantul ANAT prevede fluidizarea traficului de la Piata Presei Libere la aeroport prin crearea unui culoar cu "unda verde" la semafoare si finalizarea rapida a lucrarilor la constructia pasajului rutier de pe DN 1, din dreptul aeroportului.

Centrul comercial Feeria, cel mai mare centru comercial din Europa Centrala si de Est, face parte din ansamblul dezvoltat de Baneasa Investment, care va mai cuprinde pe langa hipermarketul Carrefour si galeria de 80 de magazine si alte suprafete medii specializate precum Bricostore si Mobexpert, dupa cum a declarat pentru o publicatie François Oliver, directorul general Carrefour Romania.
Baneasa Investment, dezvoltatorul proiectului Baneasa, a aflat abia ieri dupa-amiaza de dispozitia ministrului Transporturilor, iar pentru moment a recurs la solutia unui drum alternativ.

Se conformeaza deciziei

"Am luat si noi cunostinta de demontarea semafoarelor, prin notificarea pe care am primit-o miercuri, dupa ora 18.00. In aceste conditii, vom respecta decizia ministrului Gheorghe Dobre si vom actiona in conformitate cu legea. Semaforul a fost instalat in urma obtinerii tuturor autorizatiilor de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania si de la Politia Rutiera.

Deocamdata, insa, vom folosi un drum alternativ, de directionare catre Aleea Privighetorilor. Drumul alternativ se afla in cadrul proiectului si nu face parte din drumurile publice.Vom adopta aceasta solutie temporara pana cand vom gasi o solutie impreuna cu CNADNR si cu specialistii companiei", ne-a declarat Diana Nahorniac, PR Manager Baneasa Investment.

Investitie de 60 milioane euro

Centrul Comercial Feeria face parte din ansamblul creat de Baneasa Investment. Ansamblul a necesitat o investitie de 60 de milioane de euro pe o suprafata totala de 32.600 mp, din care hypermarketul Carrefour ocupa o suprafata de 15.500 mp.