Patru sate din Dolj stau sub ape de cinci zile pentru ca autoritatile au preferat sa protejeze o afacere in loc sa dispuna o inundatie controlata

Localitatile Rast, Negoi, Catane si Bistretul Nou ar fi putut scapa de inundatiile catastrofale carora le-au cazut victima daca acum cinci zile autoritatile ar fi aprobat o inundare controlata prin spargerea unui dig. Salvarea satelor ar fi dus insa la inundarea unei crescatorii de peste, Piscicola SA Dunareni, si a unei ferme, Agroindustriala SA Macesu, ambele apartinind Mariei Schutz, om de afaceri din Craiova si consilier judetean PSD.

Digul a fost ridicat pentru a proteja cele doua unitati agricole in cazul unor inundatii de amploare mai mica, intrucit se afla la un nivel mai jos decit malul sting al Dunarii. Viitura din acest an a fost insa atit de mare, incit digul a retinut apa si a impins-o catre cele patru sate. Prefectul judetului Dolj acuza acum trei zile ca inca de vinerea trecuta trebuia creata o bresa in dig, desi ieri si-a mai domolit acuzatiile. Aceasta ar fi trebuit creata la 150-200 de metri de malul fluviului, astfel incit apa retinuta de dig sa se disperseze parte in Dunare, parte spre crescatoria piscicola si spre ferma.

Precautiile au fost inutile: ieri-dimineata, digul oricum s-a spart din cauza presiunii, in dreptul unui stavilar metalic aflat la 1,5 kilometri de malul Dunarii. Apa a inceput sa inunde si afacerile Mariei Schutz. Norocul ei e ca virful viiturii a trecut de judetul Dolj si va avea pagube oricum mai mici decit ar fi avut prin salvarea satelor.

Raspunsuri evazive de la autoritati

Radu Constantin, primarul comunei Cirna, pe raza careia este amplasat sediul firmelor Mariei Schutz, confirma atitudinea acesteia: "Doamna Schutz s-a opus crearii bresei in dig, a opus rezistenta pentru crearea acestei brese in dig. Din cite am inteles, ea s-a plins ca are o gramada de peste in acea acumulare piscicola si ca, daca o sa se faca bresa, tot pestele ei o sa se piarda pe cimp".

Sulfina Barbu, ministrul Mediului, arunca responsabilitatea catre patroana: "Vineri, la miezul noptii, am primit o cerere de la Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, conform procedurilor, privind dirijarea apei din acumularea piscicola Dunareni, care punea in pericol trei sau patru localitati. Cererea a fost aprobata de catre comitetul ministerial. In cazul in care Maria Schutz nu a respectat acest ordin, atunci este o responsabilitate mare pe care si-a asumat-o si poate suporta rigorile legii". Ministrul Vasile Blaga e la fel de confuz: "Nu ne putem baza pe anticipari neintemeiate. Oricine ar fi putut spune orice".

Iar Maria Schutz confirma doar partial acuzatiile satenilor: "Nu m-am opus deciziei de efectuare a unei brese in dig. Am avut discutii cu conducerea judetului, cu prefectul, si am cerut sa nu distruga digurile total, pentru a le putea reface. Este o situatie grea si trebuie sa ne supunem. Inundatiile n-au venit de la conducerea judetului sau a tarii, ci de la natura. Consider ca fiecare s-a comportat asa cum trebuia".

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.