Miron Mitrea este primul demnitar caruia o instanta ii anuleaza rezolutia de neincepere a urmaririi penale dispusa de un procuror si cere completarea cercetarilor

Curtea Suprema a infirmat ieri o ordonanta a Parchetului General, prin care fostul ministru al Transporturilor Miron Mitrea scapa de urmarirea penala intr-o afacere cu schimburi de terenuri. In timpul mandatului lui Mitrea, ministerul a schimbat cu o persoana fizica un teren ce valoreaza peste 11 milioane de euro, revendicat, cu unul ce abia atinge 10.000 de euro. Procurorul i-a invinuit pe toti functionarii care au aprobat schimbul, mai putin pe Miron Mitrea.

O rezolutie in care se scria "Domnul M a fost de acord" a fost ignorata de procuror, care nu a fost interesat sa afle cine e "domnul M" si a dispus NUP. Ordonanta a fost atacata de cei care revendicau terenul scump, pe baza unei prevederi a noilor legi ale Justitiei, adoptate anul trecut.

Judecatorii de la Curtea Suprema au desfiintat ieri Ordonanta din 23 mai 2005 a Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a decis neinceperea urmaririi penale impotriva lui Miron Mitrea, trimitind cauza procurorului in vederea inceperii urmaririi penale a fostului ministru al Transporturilor. Ordonanta este rezultatul unei plingeri penale formulate de catre SC Aviatia Utilitara SA, care il acuza pe Mitrea de abuz in serviciu contra intereselor publice si nerespectarea hotaririlor judecatoresti.

Acest caz a fost prezentat pe larg in "Cotidianul" din 29 martie, in care am prezentat, in facsimil, o nota din care reiesea ca "Domnul M" de la Transporturi a fost de acord ca un teren al Aeroportului International Bucuresti-Baneasa, (AIBB) in valoare de 11,2 milioane de euro, sa fie dat la schimb cu un teren privat ce valora doar 10.000 de euro. Terenul dat la schimb de AIBB facea in momentul tranzactiei obiectul unui litigiu intre aeroport si SC Aviatia Utilitara Bucuresti SA. Potrivit legii, terenul nu putea fi dat la schimb sau vindut.

Desi existau probe, Parchetul General i-a dat NUP lui Mitrea

Cu toate ca in dosarul privind schimbul de terenuri dintre AIBB si o persoana particulara existau declaratii ale celor implicati in tranzactie care il incriminau pe fostul ministru al Transporturilor, in cele din urma procurorul de la Parchetul General care s-a ocupat de acest caz a decis neinceperea urmaririi penale pentru Miron Mitrea. In cazul celorlalti implicati, Parchetul General a trimis dosarul spre finalizare la PNA. Potrivit unor surse, procurorul de la Parchetul General care s-a ocupat de caz nu a avut curiozitatea sa verifice cine este "Domnul M", cel care si-a dat acordul ca un teren al statului, aflat in litigiu, in valoare de 11,2 milioane de euro, sa fie dat la schimb cu un teren privat in valoare de 10.000 de euro.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.