Desi optiunea aminarii aderarii e tot mai indepartata, Bruxelles-ul se gindeste si la varianta luarii deciziei finale abia la Consiliul European din toamna

"Decizia atent calibrata" despre care vorbea Olli Rehn la Bucuresti in privinta datei aderarii ar putea insemna ca statele membre sa-si spuna ultimul cuvint abia la Consiliul European din toamna. O optiune la care se gindesc acum oficialii de la Bruxelles si care complica situatia candidatelor, ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, anuntind deja ca va semna o declaratie comuna cu omologul sau bulgar prin care se va cere ca decizia sa fie luata la summitul din iunie.

"Solutia Bot"

Dar Comisia si statele membre vor sa mentina presiunea. Si au argumente: atitudinea sfidatoare a ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu (care a acuzat Comisia pentru intirzierea implementarii sistemului informational privind TVA, desi Guvernul se angajase inca din 2002 sa ia aceasta masura obligatorie pentru orice stat membru), lipsa disciplinei parlamentare si sprijinul diluat pentru Monica Macovei, intirzierile in reforma Justitiei din Bulgaria. Toate acestea au facut ca "solutia Bot" sa fie luata in calcul la Bruxelles.

Ministrul olandez de Externe, Bernard Bot, sugera ca statele membre sa ia decizia finala abia in noiembrie, dupa raportul de toamna al Comisiei. Intrebat daca are semnale ca si alte state ar sprijini aceasta solutie, purtatorul de cuvint al ministrului Bot, Herman van Gelderen, ne-a declarat: "Trebuie mentinuta presiunea asupra Guvernului roman pentru ca reformele sa fie implementate. Dar nu stiu in ce masura viziunea lui este impartasita de alti ministri de Externe din statele membre sau de Comisie. Vom sti in citeva saptamini, la raportul din mai".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.