Presedintele Basescu nu este de acord cu propunerea ministrului Macovei de a-l numi sef peste Parchetele Militare pe Vasile Doana

Ministrul Justitiei, Monica Macovei, s-a lovit ieri de refuzul presedintelui Traian Basescu. Acesta a validat in fruntea Parchetelor Militare numele propus si sustinut de ministrul Macovei. Astfel, presedintele a respins, prin decret, numirea lui Vasile Doana ca sef al Sectiei Parchetelor Militare din Ministerul Public, condus de Ilie Botos. De fapt, surse din cadrul Parchetului General sustin ca tocmai Ilie Botos a fost cel care nu a agreat numirea lui Vasile Doana si l-ar fi convins si pe presedinte.

Intrebat daca aceasta decizie a presedintelui Basescu este o actiune impotriva ministrului Macovei, purtatorul de cuvint, Adriana Saftoiu, a declarat: "Este incredibil si jignitor ca dreptul constitutional al presedintelui de respingere a unei propuneri facute de un ministru, fie el si Monica Macovei, sa fie considerat o actiune impotriva acestuia".

Monica asteapta justificarea prezidentiala

Ministrul Justitiei a fost ieri de negasit. Prin purtatorul sau de cuvint, Marilena Stancu a spus ca nu are de facut nici un comentariu pina cind nu va vedea o adresa oficiala de la Administratia Prezidentiala. "Potrivit legii, Administratia Prezindentiala trebuie sa-si motiveze decizia", a mai spus Marilena Stancu. In momentul in care a semnat respingerea lui Doana, presedintele Basescu si-a motivat decizia prin faptul ca "a avut in vedere avizul negativ dat de Consiliului Superior al Magistraturii", a spus Adriana Saftoiu.

In urma cu doua saptamini, CSM a respins numirea lui Doana, fara a justifica decizia luata. Avizul CSM este unul consultativ.

CSM a pus intrebari incomode despre dosarul CEDO

Pe 17 martie, Monica Macovei i-a propus lui Traian Basescu numirea lui Vasile Doana in functia de procuror militar-sef al Parchetelor Militare din Parchetul General. "A dovedit calitati atit in ceea ce priveste rigurozitatea in planificarea si indeplinirea activitatilor de urmarire penala, sustinerea unui ritm alert de lucru, rol activ in instrumentarea unor cauze mari, complexe, cit si rezistenta la stres si la orice forma de influenta in solutionarea legala si temeinica a cauzelor in lucru", isi prezenta Macovei candidatul. Cu patru voturi contra si doua pentru, membrii CSM l-au declarat, pe 23 martie, pe procurorul Vasile Doana nepotrivit pentru a conduce Parchetele Militare din Romania.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.