Anchetatorii din dosarul "Rafo" au descoperit ca Poli Timisoara, unde antrenor este Gica Hagi, i-a servit lui Marian Iancu drept "spalatorie" de bani. Procurorii au la dosar cinci sesizari ale Oficiului National de Combatere si Prevenire a Spalarii Banilor care pun in discutie operatiuni financiare in valoare de 3 milioane de dolari.

Suma ar fi fost transferata "in conturile mai multor societati comerciale ale fratilor Iancu, printre care si Fotbal Club Universitatea Politehnica Timisoara". Clubul a umflat piata transferurilor din Romania, in calitate de antrenor Hagi avind la dispozitie un buget de 11.000.000 de dolari. Pina acum, nu a cheltuit decit 4,2 milioane de dolari. Ieri, Marian Iancu a facut o criza de guta in asteptarea sentintei privind arestarea sa.

Procurorii care fac ancheta in dosarul "Rafo" au informatii potrivit carora Marian Iancu, in prezent arestat, a spalat bani prin intermediul clubului de fotbal Politehnica Timisoara. La dosarul de urmarire penala sint atasate cinci sesizari ale Oficiului National de Combatere si Prevenire a Spalarii Banilor referitoare la Marian Iancu si la fratele sau, Octavian Iancu. Acestia sint acuzati ca prin firmele pe care le controleaza (Rafo SA, Invest SA, VGB Management Group SA, Carom SA) au derulat "operatiuni financiare care scot in evidenta faptul ca prin crearea artificiala de circuite financiare au fost introduse in economie importante sume de bani ce provin din activitati ilicite de comercializare a produselor petroliere".

Spalarea de bani a contat pentru mandat

De sesizarile ONCPSB a tinut cont si judecatorul Petre Rosu atunci cind i-a dat lui Marian Iancu mandatul de arestare preventiva. Dupa ce a analizat felul in care s-au derulat operatiunile financiare, magistratul a mentionat in sentinta pe care a dat-o ca Iancu ar fi reciclat aproape trei milioane de dolari americani, suma care ar fi fost incasata de Balkan Petroleum de la firma cipriota Expanet Investments, fara justificare economica. Suma ar fi fost apoi transferata "in conturile mai multor societati comerciale implicate in operatiuni de spalare de bani: Rafo SA, VGB Invest SA, VGB Management Group, Fotbal Club Universitatea Politehnica Timisoara". In declaratiile date pe parcursul anchetei, Iancu a negat ca ar fi spalat bani prin aceasta operatiune.

Totusi, judecatorul a aratat ca tranzactia este suspecta, iar banii au fost redistribuiti "in mod esalonat catre societati controlate de inculpat pentru activitati care ridica un mare semn de intrebare (sponsorizari, consultanta, publicitate, investitii, cumparare de imobil)".

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.