In timpul unei intalniri cu Comisarul European de Mediu, Stavros Dimas, ministrul roman al Mediului, Sulfina Barbu, a confirmat ca procedura de evaluare a impactului asupra mediului (EIM) pentru proiectul de exploatare a aurului din Rosia Montana este suspendat. Aceasta inseamna ca EIM nu poate fi depus de catre compania miniera Rosia Montana Gold Corporation la Ministerul Mediului.

ONG-urile romanesti Alburnus Maior, Greenpeace si Centrul pentru Resurse Juridice, sunt multumite de acest anunt surprinzator, se arata intr-un comunicat de presa remis AMOS News. "Am incercat sa convingem Ministerul Mediului sa suspende procedura de evaluare a impactului asupra mediului inca din vara anului 2005, insa Ministerul a refuzat pana azi sa ia in considerare decizia curtii pe care am invocat-o", a declarat Anamaria Bogdan, de la Greenpeace.

"In vara anului 2005, instanta a suspendat Certificatul de Urbanism si certificatul de descarcare arheologica, acte administrative care sunt obligatorii pentru inceperea si continuarea procedurii", a declarat Catalina Radulescu, avocata la Centrul de Resurse Juridice.

"Decizia neasteptata a Ministrului Mediului fost luata doar in prezenta Comisarului european pentru mediu, Stavros Dimas, intrebat de mai multe ori de ce ea refuza sa puna in aplicare decizia instantei. Aceasta este o reflectare interesanta a incompatibilitatii proiectului minier din Rosia Montana cu legislatia de mediu europeana", a declarat Eugen David, presedintele Alburnus Maior.

Reprezentantii celor 3 ONG-uri asteapta ca Ministerul sa informeze imediat compania Rosia Montana Gold Corporation despre suspendarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.