Un sfert dintre sefii de sectii judetene ale SRI au dezertat in ultimele doua luni din sistem. CNSAS urma sa verifice daca au facut „politie politica“.

Iesirea din scena a sefilor de sectii judetene ale SRI a coincis cu intrarea in vigoare a Ordonantei nr. 16, prin care s-a modificat Legea "Ticu". Potrivit noului act normativ, verifi-carile din oficiu privind "politia politica" ii vizeaza pentru prima data nu doar pe sefii de la centru ai institutiei, ci si pe cei de la nivel judetean.

Un sfert din sefimea SRI din provincie

Ca urmare, inainte de a se descoperi daca au avut "calitatea de agent sau de colaborator al 'politiei politice>>", primele "dezertari" au avut loc imediat dupa intrarea in vigoare a ordonantei, pe 27 februarie.

Col. Ion Garagancea, seful de la Giurgiu al SRI, a fost cel care a dat tonul, trecerea sa in rezerva la cerere fiind aprobata de Biroul executiv al SRI pe 16 martie. O saptamina mai tirziu, pe 23 martie, l-au urmat alti trei colegi, coloneii Ovidiu Craciun (din Neamt), Marin Udrescu (din Vilcea) si Anton-Toni Smadu (din Braila). Seful sectiei din Galati, col. Neculae Doru Fusi, a fost trecut in rezerva pe 27, iar o zi mai tirziu pentru aceeasi solutie a optat si col. Constantin Ungureanu, din Calarasi. Ultimii iesiti din sistem au fost col. Marius Ioan Ghilea (Salaj) si Teodor Ungur (Timis). Daca acestia s-au folosit de pretextul implinirii virstei de pensionare, col. Ion Lapadatu, seful sectiei judetene Teleorman, a reusit o eschivare si mai eleganta de verificarea trecutului, fiind promovat in centrala SRI.

Timofte: "Doar 7% securisti"

Potrivit unei declaratii facute de Radu Timofte la ultima sedinta de bilant a SRI, in institutia pe care o conduce doar 7% dintre angajati au lucrat in fosta Securitate. Printre acestia se numara majoritatea sefilor din teritoriu care s-au retras la cerere.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.