Romania a realizat importante progrese in domeniile antifrauda, audit intern, administratie, dar cu toate acestea mai sunt multe de facut, a precizat comisarul european Siim Kalas, despre domeniul pe care il coordoneaza in cadrul CE. Referitor la problematica atat de spinoasa a prevenirii fraudelor, comisarul european a precizat ca Romania trebuie sa realizeze mai multi pasi, la fel ca si celelalte state din UE. In primul rand sa existe agentiile specializate care sa se ocupe de fondurile structurale, trebuie sa fie instruite persoanele care sa stie cum se manuiesc banii europeni.

Un al doilea pas ce trebuie facut tine de implementarea la nivel legislativ si institutional a unor prevederi pentru ca acest proces sa se poata desfasura. Si nu in ultimul rand trebuie sa existe o transparenta la nivel decizional, a precizat oficialul european. De exemplu, toate achizitiile publice sa fie vizibile, sa se impiedice in acest fel ca vreo autoritate sa beneficieze de fondurile europene, a clarificat Kalas.

Romania poate pierde importante fonduri europene

Cum se stie deja, chestiunea capacitatii de absorbtie a Romaniei este una deficitara, mai multe oficialitati europene averitizand Bucurestiul, dar problemele vor creste foare mult in momentul in care devenim membri UE si vom primi de sase ori mai multi bani.
In legatura cu sumele pe care ar putea sa le piarda Romania dupa aderare daca nu ar folosi corect fondurile europene, vicepresedintele CE a precizat ca nu se poate spune exact suma pe care ar putea sa o piarda, dar a exemplificat cu situatia din Grecia, aceasta tara pierzand sute de milioane de euro.

Referitor la reforma din sistemul judecatoresc, comisarul a adaugat ca nu e usor, aducand din nou in discutie problemele din Estonia, spunand ca dupa o reformare ampla a acestui sistem in tara sa judecatorii erau "curati, dar nu si competenti", motiv pentru care au fost reactii ale societatii critice.
Intrebat fiind daca Romania se diferentiaza de alte state in acest proces de preaderare, comisarul a precizat ca nu poate face nici o comparatie, dar ca si tara sa de origine, respectiv Estonia a intampinat greutati.

Jonathan Scheele, seful delegatiei CE in Romania, a adus in discutie problema ONG-urilor din Romania care s-au angajat "de buna credinta" in cadrul unor finantari europene, dar care au demonstrat pe parcurs ca nu functioneaza bine si astfel nu au mai primit sprijinul delegatiei. Nu s-a stabilit pana acum cati bani vor trebui sa returneze, deocamdata nu s-a pierdut nimic, aceasta din cauza procedurii, a clarificat Scheele.

Trebuie sa dam dovada de stabilitate politica

"Romania trebuie sa demonstreze, in saptamanile ramase pana la raportul din mai, ca reformele si schimbarile in bine sunt ireversibile", a declarat Olli Rehn, comisarul european pentru Extindere aflat in vizita oficiala la Bucuresti. Comisarul a precizat ca Romania are nevoie de stabilitate politica si "disciplina parlamentara" pentru a continua reformele, inclusiv dupa 1 ianuarie 2007. Rehn a amintit de respingerea la Senat a Ordonantei DNA, calificand acest proces ca lipsit de consens. Comisarul a subliniat ca este nevoie de acest consens in Parlamentul roman pentru a sustine legile necesare aderarii la UE. Referitor la posibilitatea organizarii de alegeri anticipate in Romania imediat dupa 1 ianuarie 2007, Rehn a raspuns ca nu comenteaza deciziile de politica interna ale unui stat, dar Romania are nevoie de un grad ridicat de stabilitate politica.

Preturile vor creste pe termen mediu

Romania va avea parte de "restructurari dureroase", "dar pe termen mediu nu vor fi efecte negative", deoarece Romania va avea acces pe cea mai mare piata unica din lume si va putea incheia acorduri comerciale profitabile, a declarat Peter Mandelson, comisarul european pentru Comert. Romania este bine plasata pentru a adera la UE la 1 ianuarie 2007, iar in urma acestui eveniment economia romaneasca poate creste foarte repede, a mai precizat comisarul. "Am vazut cum a beneficiat Romania de reteaua de acorduri de liber schimb cu statele invecinate. Dupa integrare, Romania va avea acces la o piata mai mare si tinand cont de forta de munca competitiva si instruita, consecintele vor fi pozitive", a spus Mandelson. Referitor la similitudinile intre Romania si alte state in problemele dupa aderarea la UE, comisarul pentru Comert a precizat ca "unele tari au intampinat dificultati in domeniul preturilor, ca urmare a adoptarii monedei comune", dar cu exceptia acestui caz, el nu se asteapta la un impact negativ al aderarii la UE asupra preturilor de desfacere.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.