La Tribunalul Bucuresti a fost programat ieri un nou termen in dosarul RAFO, in care omul de afaceri Corneliu Iacobov este acuzat ca a prejudiciat SC RAFO SA Onesti cu peste 243 miliarde lei vechi

La termenul anterior, din 20 martie 2006, magistratii Tribunalului Bucuresti au dezbatut solicitarea inaintata de Ministerul Finantelor, privind constituirea acestuia ca parte civila in proces. Ofiteri ai Directiei de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) s-au sesizat, din oficiu, la 17 noiembrie 2003, cu privire la faptul ca, in perioada 2001-2003, SC RAFO SA, cu sediul in municipiul Onesti, judetul Bacau, a constituit si colectat venituri datorate bugetului de stat (accize, contributia la fondul special al drumurilor publice si TVA aferente produselor petroliere comercializate), care au fost folosite in alte scopuri. In urma verificarilor efectuate de Ministerul Finantelor Publice s-a constat ca obligatiile SC RAFO Onesti restante catre bugetul de stat insumau 7.972 miliarde lei.

Urmarirea penala in dosarul RAFO a fost inceputa la 11 ianuarie 2005, fata de 19 invinuiti: Corneliu Iacubov, Ovidiu Tender, Constantin Margarit, Toader Gaurean, fratii Eugen, Octavian si Alexandru Iancu, Maria Cozianu, Bogdan Salajan, Ion Peiciu, Dan Parau, Iulian Mavlea, Emil Rosianu, Mirela Claudia Pongracz, Ioana Georgeta Pop, Elenkalan Hazrettin, Adrian Galofteanu, Eugen Poenaru, Kadri Maznar Basaran. Totodata, s-au luat si masuri asiguratorii pentru mai multe categorii de bunuri ale societatilor implicate, ale persoanelor invinuite in cauza sau asupra unor bunuri ce au fost dobandite din sumele de bani obtinute in mod ilicit.

La 16 februarie 2005, magistratii Tribunalului Bucuresti au emis mandate de arestare preventiva pe numele administratorilor SC VGB, Constantin Margarit, Octavian Iancu, al presedintelui Balkan Petroleum, firma actionara la RAFO si Marian Alexandru Iancu, invinuiti de evaziune fiscala, delapidare.

O saptamana mai tarziu, au fost emise mandate de arestare preventiva in lipsa pe numele celor cinci.
La inceputul lunii martie 2005, judecatorii au emis mandate de arestare preventiva pe numele omului de afaceri Corneliu Iacobov si al fostului administrator al SC RAFO Onesti, Toader Gaureanu, invinuiti de complicitate la evaziune fiscala si delapidare. Corneliu Iacobov a fost trimis in judecata in dosarul RAFO, in noiembrie 2005, de procurori din Parchetul de pe langa ICCJ, sub acuzatia de spalare de bani, asociere in vederea savarsirii de infractiuni si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in forma calificata.

Tot atunci, alaturi de el au mai fost trimisi in judecata Toader Gaureanu, Marin Marin si Luchian Liliana, sub aspectul comiterii infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in forma calificata, spalare de bani si asociere in vederea savarsirii de infractiuni. Potrivit anchetatorilor, in perioada 21-31 ianuarie 2003, inculpatii, in calitate de administratori (Iacobov si Gaureanu), respectiv de directori (Marin Marin si Luchian Liliana), au initiat constituirea unei asocieri in vederea savarsirii de infractiuni, urmata de savarsirea efectiva a acestora, consecinta fiind crearea unui prejudiciu in dauna SC RAFO Onesti SA de aproape 243 miliarde de lei.

Dosarul cauzei a fost inaintat spre solutionare Tribunalului Bucuresti, iar primul termen de judecata al lui Iacobov a avut loc la 28 noiembrie 2005.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.