Purtatorul de cuvant al Amnesty International, James Dyson, a afirmat, ieri, intr-un interviu acordat postului de radio RFI Romania, ca un avion folosit in trecut de CIA pentru transferarea unui suspect de terorism a aterizat de cateva ori in Romania. Organizatia internationala sustine, intr-un raport dat ieri publicitatii, ca Statele Unite au folosit companii aeriene private ca paravan pentru transferul detinutilor, iar Dyson afirma ca acest lucru s-a intamplat si in cazul Romaniei.

"Desigur, nu stim daca in Romania au fost transportati prizonieri. In schimb, stim, de exemplu, ca un avion care a fost folosit in trecut de CIA ca sa transporte un prizonier a aterizat in Romania de cateva ori, iar acel aparat fusese utilizat, pana in 2004, pentru transferul detinutilor din si spre Europa, Afganistan si Orientul Mijlociu", a spus oficialul citat de Mediafax.

El a adaugat ca Amnesty International cere Guvernului roman ca "orice avion sau elicopter care desfasoara o actiune a serviciilor de informatii sa fie declarat zbor de stat, chiar daca acel zbor a fost efectuat cu un avion civil".

"Este ceva ce autoritatile romane ar putea cere administratiei americane (...). Am vrea ca Guvernul roman sa investigheze activ aceste cazuri. Nu este suficient sa spui ca nu stii sa fi existat asemenea situatii. Tine de Guvern sa verifice aceste avioane", a spus Dyson.

Potrivit aceleiasi surse, Dyson sustine ca Amnesty International are "dovezi directe ca anumite persoane au fost transportate pentru a fi torturate in Egipt, Iordania si Siria", iar raportul publicat ieri identifica si alte destinatii unde au aterizat avioane folosite anterior pentru transferul unor suspecti.

"Printre aceste tari se numara Afganistanul, Croatia, Estonia si Romania, unde avioane de acest gen au aterizat la Bucuresti si Timisoara. O situatie similara am intalnit si in Marea Britanie, la Londra, Glasgow si Manchester, dar si in Grecia, la Atena. Exista zeci de destinatii europene unde au aterizat aceste avioane", a adaugat Dyson.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.