Premierul Calin Popescu Tariceanu i-a cerut, miercuri, ministrului britanic de Interne, Charles Clarke - aflat in vizita la Bucuresti - ca vizele pentru cetatenii romani care calatoresc in Marea Britanie sa fie ridicate inaintea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Potrivit unui comunicat al guvernului, Charles Clarke a aratat ca Marea Britanie urmeaza sa anunte calendarul ridicarii vizelor pentru cetatenii romani dupa ce Consiliul European din iunie va stabili data aderarii Romaniei la Uniunii Europene.

Ministrul de interne britanic viziteaza Romania intr-un moment crucial in calendarul pentru aderare, cu putin timp inaintea publicarii Raportului de tara al Comisiei Europene, la mijlocul lunii mai.

Domnul Clarke este cea mai inalta oficialitate din cabinetul Tony Blair care viziteaza Romania in ultimii trei ani si jumatate.

"Ma bucur sa ma aflu la Bucuresti intr-o perioada de intense pregatiri pentru aderarea la Uniunea Europeana, care va avea loc in mai putin de noua luni, daca Romania va indeplini criteriile cerute de UE", a spus ministrul britanic.

"Sprijin foarte puternic aderarea Romaniei la Uniunea Europeana si speram ca se va petrece la cea mai apropiata data posibila."

Data ridicarii vizelor - incerta inca

Ministrul roman de interne Vasile Blaga - citat de Mediafax - a declarat miercuri, dupa intalnirea cu domnul Clarke, ca acesta l-a asigurat ca "ridicarea vizelor de Marea Britanie pentru romani se va face inainte de intrarea Romaniei in Uniunea Europeana".

La conferinta romano-britanica pe tema colaborarii dintre cele doua state in combaterea criminalitatii si in promovarea justitiei, ministrul Charles Clarke nu a facut nici o referire la ridicarea vizelor, vorbind doar despre masurile referitoare la migratia ilegala.

In timpul recentei vizite la Londra a ministrului afacerilor externe, Mihai Razvan Ungureanu, omologul sau britanic Jack Straw a explicat ca regimul vizelor nu va fi ridicat, deoarece numarul imigrantilor ilegali din Romania este inca de ordinul sutelor.

Lupta impotriva coruptiei si controlul la frontiera

Ministrul de interne al Marii Britanii, Charles Clarke, a afirmat la Bucuresti ca apreciaza eforturile Romaniei in domeniul reformei justitiei si al combaterii coruptiei.

Aprecierile au fost formulate cu prilejul semnarii, alaturi de ministrul roman de interne, a unui memorandum prin care Guvernul Marii Britanii aloca 50 de mii de lire sterline pentru un proiect comun al politiei din cele doua state.

"Ceea ce premierul Tony Blair mi-a cerut sa va transmit in numele Guvernului Marii Britanii este asigurarea ca sprijinim cu tarie ceea ce faceti si toate schimbarile pe care le intreprindeti."

Programul "Reflex", pentru finantarea caruia s-a semnat memorandumul dintre Romania si Marea Britanie, are ca scop lupta impotriva imigratiei ilegale si traficului de carne vie.

Programul a fost initiat in 2002 si pana in prezent a dus la anihilarea a 21 de retele de trafic de persoane si arestarea a 125 de persoane. La semnarea memoranumului a fost prezenta si ministrul justitiei, Monica Macovei.

Ministrul britanic de interne, Charles Clarke, s-a intalnit si cu presedintele Traian Basescu. Cei doi au discutat despre reformele necesare in vederea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, dar si despre securitatea din Irak si Afganistan sau evolutiile din zona Balcanilor de Vest, in special din Kosovo.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.