Ministrul britanic de Interne Charles Clarke viziteaza Romania, cea mai inalta oficialitate din cabinetul Tony Blair care viziteaza Romania in ultimii trei ani si jumatate. Potrivit unui comunicat de presa al Ambasadei Marii Britanii la Bucuresti, Charles Clarke este extrem de interesat de pregatirile facute de Romania pentru integrarea in Uniunea Europeana, in special cele referitoare la justitie si afaceri interne.
Vizita are loc intr-un moment crucial in calendarul pentru aderare, cu putin timp inaintea publicarii Raportului de tara al Comisiei Europene, la mijlocul lunii mai.

Lupta impotriva coruptiei si controlul la frontiera

"Ma bucur sa ma aflu la Bucuresti intr-o perioada de intense pregatiri pentru aderarea la Uniunea Europeana, care va avea loc in mai putin de noua luni, daca Romania va indeplini criteriile cerute de UE", a spus ministrul britanic.

"Aceasta este o ocazie pentru mine sa ma intalnesc cu autoritatile romane si sa discut despre progresele in lupta impotriva coruptiei, imbunatatirea controlului granitelor si cooperarea bilaterala."

"Sunt incantat ca Marea Britanie are un numar de experti care lucreaza cu Guvernul Romaniei si astept cu interes sa ma intalnesc cu o parte dintre ei pe parcursul vizitei. De asemenea, doresc sa ii cunosc pe membrii unitatii Reflex din cadrul Ministerului de Interne, unitate care a fost creata cu sprijin britanic", a declarat Charles Clarke.

Problema vizelor

Ministrul britanic de interne se va intalni cu presedintele Traian Basescu, prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu, ministrul justitiei Monica Macovei si ministrul administratiei si internelor Vasile Blaga.

Este de astept ca Charles Clarke sa discute cu omologul sau chestiunea regimului vizelor de calatorie in Marea Britanie pentru cetatenii romani.

In timpul recentei vizite la Londra a Ministrului Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, omologul sau britanic Jack Straw a explicat ca regimul vizelor nu va fi ridicat, deoarece numarul imigrantilor ilegali din Romaniaeste inca de ordinul sutelor.

In timpul vizitei, ministrii Charles Clarke si Vasile Blaga vor semna Memorandumul de intelegere pentru sustinerea continua a Proiectului Reflex Romania pana in martie 2007.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.