Devansat cu trei saptamini de comisarul Frattini, Olli Rehn confirma ca numai o catastrofa ar putea amina cu un an aderarea Romaniei si Bulgariei. Renumit pentru declaratiile sale rezervate si tehnice, comisarul Olli Rehn a apreciat foarte pozitiv progresele Romaniei, mai ales la capitolul Justitie.

"Romania a incheiat practic reforma Justitiei si a inregistrat primele rezultate preliminare in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, in timp ce Bulgaria trebuie sa incheie reforma si sa o aplice in mod consecvent", a spus Rehn. El a precizat ca "este pentru prima oara in istoria postcomunista a tarii cind se da un semnal societatii romanesti ca nimeni nu e mai presus de lege". Olli Rehn va transmite miine acest semnal pozitiv la Bucuresti, intr-o vizita ocazionata de reuniunea CEFTA.

Monitorizare post-aderare

Aminarea cu un an a aderarii nu mai poate avea loc decit in "caz de probleme majore", a spus Olli Rehn europarlamentarilor de la Strasbourg, desi pina la inceputul acestui an a spus in repetate rinduri ca "nu voi ezita sa fac uz de clauza de aminare cu un an a aderarii".

Comisarul a subliniat totusi ca ambele tari trebuie sa mentina ritmul reformelor, in special in ce priveste domnia legii.

Mecanismul post-aderare de care a scris "Cotidianul" cu doua saptamini in urma a fost confirmat oficial de comisarul Rehn luni seara la Strasbourg: "Indiferent de data aderarii, noi exploram posibilitatile unui mecanism de monitorizare si dupa aderare si este foarte posibil sa folosim unele clauze de care dispunem, in unele sectoare, daca una sau ambele tari sint nepregatite in acel domeniu - siguranta alimentara sau cea veterinara".

Alte puncte nevralgice despre care s-a vorbit au fost administratia publica, unde se asteapta reforma adincita in privinta functionarilor publici, capacitatea de absorbtie a fondurilor structurale si Agentiile de Plati, precum si implementarea de urgenta a sistemului informational privind Taxa pe Valoarea Adaugata.

Emotii pentru Bulgaria

In privinta Bulgariei, Rehn a confirmat ca este foarte probabila aplicarea clauzei de salvgardare pentru Justitie si Afaceri Interne, prin care sentintele bulgare nu vor fi recunoscute in spatiul comunitar. El a spus ca progresele sint insuficiente in reforma sistemului judiciar si in lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate. Din tonul sau critic, europarlamentarii au tras concluzia ca aderarea Bulgariei, in 2007, e inca pe muchie de cutit: "Pentru Bulgaria n-as fi asa de sigur, daca e sa ma iau dupa termenii folositi in special privind reforma Justitiei, dl Rehn a fost mult mai pozitiv in privinta Romaniei decit in cea a Bulgariei", a apreciat europarlamentarul ecologist Joost Lagendijk.

La fel si Elmar Brok, presedintele Comisiei de Afaceri Externe: "In primul rind, trebuie sa verificam in detaliu dupa aceste informatii si sa vedem care sint implicatiile politice ale aminarii. Dar comisarul nu a exclus posibilitatea aminarii". Ministrul de Externe bulgar, Ivaylo Kalfin, a facut ieri un apel pentru eficientizarea luptei anticoruptie si impotriva crimei organizate, mentionind ca raportul lui Rehn de luni nu este cel final si ca mai pot fi recuperate unele intirzieri pina in mai.

De altfel, dupa vizita de miine la Bucuresti, Rehn va face una si la Sofia, joia viitoare. Kalfin a apreciat pozitiv progresele Romaniei, uitind de decuplarea pe care bulgarii o cereau inainte de inchiderea negocierilor: "Faptul ca in Romania exista progrese considerabile este foarte pozitiv, pentru ca separarea celor doua tari ar putea crea probleme politice si europene care ar putea doar sa impiedice statutul de membru pentru una dintre cele doua tari".

Romania "continua", Bulgaria "incepe"

"A fost clar un raport pozitiv la adresa noastra", ne-a declarat euroobservatorul PD, Roberta Anastase. "Cind se referea la Romania, Rehn folosea verbe precum "continua" pe cind la Bulgaria folosea mai mult "se incepe". Intrebata care a fost atitudinea presedintelui Comisiei de Afaceri Externe a PE, popularul Elmar Brok, cunoscut pentru retinerile sale fata de aderarea Romaniei in 2007, Roberta Anastase ne-a raspuns: "Brok a avut o interpelare la inceput, ca el nu are nici o pozitie si doreste sa asculte recomandarile Comisiei privind data aderarii Romaniei si Bulgariei. Era foarte relaxat si nu a intervenit deloc in cursul discutiilor".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.