Sefii Internelor si Mediului se pregatesc de noi inundatii. Ieri, dupa sedinta Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, autoritatile guvernamentale au spus ca deocamdata situatia este sub control. Chiar au anuntat, in premiera, ca au elaborat un plan national de gestionare a situatiilor de urgenta, care va fi insa pus in aplicare abia de la anul.

In acest moment, Dunarea este atent monitorizata. Echipe mixte din cele doua institutii si de la Ministerul Agriculturii se afla in teritoriu pentru a controla starea digurilor. In anumite zone de pe Dunare, cum ar fi Gruiu, Oltenita, Harsova, Giurgiu, echipe de specialisti de la "Apele Romane" vor identifica locuri unde se pot face inundari controlate si vor instrui localnicii cum sa reactioneze in situatii de acest fel. "O zona sensibila ramane in continuare Borcea. Acolo digul trebuie consolidat, pentru ca a fost o eroziune puternica pe mal", a precizat ministrul mediului, Sulfina Barbu. Ministrul de interne Vasile Blaga a spus ca institutia pe care o conduce va cumpara anul acesta 260 de barci cu motor, 48 dintre acestea urmand sa fie trimise imediat in judete.

Autoritatile au anuntat ca 105 localitati de pe cursul Dunarii sunt amenintate. Punctul maxim de crestere a debitelor va fi in perioada 9-11 aprilie. De asemenea, mai multe zeci de case si mii de hectare de terenuri din judetele Alba, Mures, Braila, Constanta, Galati, Maramures si Tulcea au fost inundate. In Delta Dunarii e stare de alerta, locuitorii de aici fiind pregatiti in orice moment pentru a fi evacuati.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.