Un sistem de avertizare pentru tsunami va fi montat in 2007 pe plaja din angalia, intrucat un cutremur de peste 7,2 grade pe scara Richter ar putea genera in zona valuri uriase, cu efecte devastatoare, a declarat, ieri, Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National de Fizica Pamantului (IFP).

"La granita cu Bulgaria, la 15-30 de kilometri in interiorul Marii Negre, exista

o falie puternica numita Shabla, unde au loc cutremure. Putini stiu ca in 31 martie 1901, la Mangalia a avut loc un cutremur care a produs pe plaja valuri de trei-patru metri", a declarat Gheorghe Marmureanu. Directorul IFP sustine ca montarea unui avertizor pentru tsunami face parte dintr-un sistem integrat ce urmeaza sa fie amplasat in Dobrogea. Sistemul de avertizare a unui tsunami este mult mai simplu decat cel de avertizare a cutremurului.

De la momentul in care se produce cutremurul si pana la aparitia valului seismic, exista un timp suficient (unul-doua minute) pentru ca autoritatile

sa poata lua masuri pentru a evacua populatia de pe plaja, a mai precizat Marmureanu.

Val seismic de patru metri

La 31 martie 1901, in largul Marii Negre s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, la o adancime de circa 15 kilometri sub fundul marii. Seismul a devastat, atunci, coastele Romaniei si Bulgariei. Cutremurul a fost urmat si de un val seismic de circa trei, patru metri inaltime, cu efecte in zona litoralului romanesc si a celui bulgaresc.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.