Cel mai spectaculos fenomen astronomic din acest an, o eclipsa partiala de soare, vizibila si din Romania, va avea loc miercuri, pe 29 martie.

In Bucuresti va fi vizibila intre orele 12:44 si 15:06.

Faza maxima a eclipsei de Soare va putea fi vazuta la Bucuresti la ora 13:47, cand Luna va acoperi 76% din discul solar. Daca in vest, Soarele va fi acoperit in proportie de 65%, in sud-est, el va fi eclipsat in proportie de 80%. Dupa eclipsa totala din 11 august 1999, pe teritoriul Romaniei au mai avut loc astfel de fenomene astronomice, dar nu la fel de spectaculoase, in mai si in octombrie 2003. Dupa calculele astronomilor, urmatorul "eveniment" de acest gen se va repeta in august 2008, dar Soarele nu va fi acoperit de umbra Lunii decat in proportie de 25%.

Nu incercati sa priviti eclipsa direct, fara un ecran de protectie numit filtru solar. Fara acest filtru, observarea eclipsei duce la accidente grave ale ochiului, ajungandu-se pana la orbire. Cel mai accesibil filtru este cel de sudura. Filtrul ideal (numit Mylar) este o pelicula aluminizata, prin care radiatiile periculoase nu trec. Puteti folosi si ochelarii speciali pentru eclipsa, dar in niciun caz ochelarii de Soare.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.