Demnitarii romani ies in public relaxati, fara a se ingrijora ca in orice moment ar putea fi atacati. Si asta pentru ca in umbra lor se afla oameni care si-ar da si viata pentru ei. "Sepepisti", cum le spune toata lumea, sau, oficial, angajati ai Serviciului de Protectie si Paza. Sunt "ingerii presedintelui", cei fara de care Traian Basescu nu face nici un pas. Nu-si dezvaluie identitatea, pentru ca regulile institutiei nu le permit acest lucru. Cine sunt "oamenii din umbra"? Cum actioneaza? Reporterii Libertatii au petrecut o zi impreuna cu mica "armata" de protectori.

Stiu toate tehnicile de lupta, de la karate pana la autoaparare, stiu sa sara cu parasuta, sa traga cu arme de foc si sa se scufunde la zeci de metri adancime. Indiferent de situatia in care se gasesc, cei mai bine antrenati luptatori, si anume sepepistii, au in grija viata presedintelui Traian Basescu si o apara ca pe "ochii din cap".

La o prima vedere, "bodyguarzii" par a fi oameni de afaceri. Imbracati in negru, "la patru ace", sobri si foarte tacuti. "Meseria noastra este cat se poate de serioasa, de aceea nu putem umbla in trening langa umarul presedintelui. Insa asta nu ne impiedica sa punem la pamant un atacator", spune unul dintre ofiterii "liniei intai" a presedintelui.

Multi se intreaba ce iti trebuie sa ajungi in cel mai cunoscut sistem de protectie al demnitarilor romani: Serviciul de Protectie si Paza. Raspunsul vine din partea celui mai vechi "protector" din breasla: "Toti avem cele mai bune aptitudini de luptatori, alpinisti, scafandri, puscasi, lunetisti. Nici un domeniu nu ramane neacoperit. Facem zilnic antrenamente fizice. Avem si studii in psihologie, care ne ajuta foarte mult, pentru ca altfel nu l-am putea alege pe "cel rau" dintr-o multime de oameni. Trebuie sa fim atenti, sa vedem care persoana are o stare de nervozitate, cum i se misca ochii dintr-o parte intr-alta, ce reactii necontrolate are. Sunt multe tehnici de a identifica un atacator sau un terorist".

Pentru a demonstra ca, intr-adevar, nimeni si nimic nu se poate atinge de Basescu, reporterii Libertatii au reusit sa patrunda dincolo de portile SPP. Ne-am alaturat pentru o zi "ingerilor presedintelui", oameni pentru care discretia este "lege".

Primul "popas" a fost in sala de sedinte. Sapte barbati imbracati la costum revizuiau mai multe documente asemanatoare unor harti. Am schimbat cateva vorbe despre ceea ce urmau sepepistii sa prezinte: planuri si sisteme de protectie. Mai intai de toate, unul dintre ofiteri a tinut sa precizeze regula de baza a institutiei: "Discretie si confidentialitate".

Dupa cateva momente, au intins hartiile pe masa, explicand cum actioneaza in cazul unui atentat. "Datoria noastra este sa prevenim si sa intervenim in cazul unui atac sau obstacol. Indiferent ca e vorba de un cablu de care s-ar putea impiedica, sau de un atentat cu bombe, noi, cei din "linia intai", ne aflam mereu la cativa centimetri de presedinte sau demnitar. Punem viata lui mai presus de a noastra. Ne-am arunca si in fata glontului", explica unul dintre ei.

"In cazul unui incident, il vom evacua pe presedinte spre cel mai sigur loc, unde nimic nu ii mai poate pune in pericol viata. Practic, formam un triunghi in jurul sau, indreptandu-l catre cea mai apropiata iesire. In timp ce noi facem aceasta operatiune, intervin lunetistii si echipa antitero, care au datoria sa "duca lupta" si sa aplaneze incidentul. Planurile reprezinta schemele cladirilor si iesirilor", explica unul dintre "ingerii pazitori".


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.