Parlamentarii romani nu fac exceptie de la regula absenteismului nici cand vine vorba despre Parlamentul European.

Suntem singura tara al carei interes pentru viitorul ce ne asteapta in zona euro este zero.

Luna trecuta, s-au incheiat consultarile Comisiei pentru afaceri economice si monetare a Parlamentului European cu parlamentele nationale, pe tema viitorului zonei euro. Romania si Bulgaria, ca state in curs de aderare, candidate la inlocuirea monedei nationale cu cea europeana, au fost invitate sa formuleze public si sa supuna atentiei Parlamentului European orice nelamurire, problema sau sensibilitate nationala avand legatura cu subiectul. si pentru ca exercitiul democratic european sa nu ramana o forma fara fond, ni s-a dat timp de gandire generos - aproape trei luni -, precum si un chestionar detaliat de intrebari - asta in cazul in care nu ne-ar fi trecut prin cap nici una. Comisia parlamentara era interesata sa afle cum evaluam viitorul nostru in zona euro, ce anume anticipam ca ar putea sa ne afecteze interesele nationale, ce oportunitati consideram ca avem si ce pericole ne pandesc. Parlamentarii romani erau invitati sa spuna daca au initiative legislative de natura sa stimuleze dezvoltarea economica a Romaniei in perspectiva adoptarii euro si, daca este necesar, sa faca propuneri de imbunatatire a cooperarii cu Parlamentul European in domeniul afacerilor monetare.

Bulgarii ne-au luat fata

Parlamentul de la Sofia a luat in serios invitatia la dialog a europenilor si, chiar daca tara va adopta moneda euro peste cativa ani, a raspuns unde s-a priceput si cat s-a priceput. Noi nu, dovedind astfel, inca o data, ca aderarea la Uniunea Europeana da insomnii senatorilor si deputatilor romani, ci impartirea zonelor de influenta politica si rafuielile interne. Mai mult, desi avem parlamentari romani care participa, ca observatori, la lucrarile Comisiei pentru afaceri economice si monetare, Romania nu a fost nici macar prezenta la dezbateri. Conteaza? Cu siguranta.

"Este important pentru parlamentele nationale sa fie implicate in activitatea legislativa comunitara. Sunt vazute si auzite, isi pot apara interesele", spune Enrico D’Ambrogio, seful biroului de informare al Parlamentului European in Romania. Mai transant, euro-observatorul Nicolae Vlad Popa, membru al Camerei Deputatilor, ne-a declarat ca "acest comportament ne afecteaza pe doua planuri. Ne aduce un prejudiciu major de imagine in ochii parlamentarilor din tarile membre si, in perspectiva, ne provoaca deservicii de natura economica". Cu alte cuvinte, parem neseriosi, dezinteresati de evolutia economiei organizatiei de state in care tragem tare sa intram si inconstienti de faptul ca neformulandu-ne punctele de vedere cand ni se cer si cand inca putem influenta deciziile Parlamentului European, mai tarziu vom fi obligati sa inghitim, fara comentarii, schimbarile pe care ni le vor impune altii, conform intereselor lor.

Absenteismul ne aduce un prejudiciu de imagine major in ochii parlamentarilor din tarile membre si, in perspectiva ne provoaca deservicii de natura economica.Nicolae Vlad Popa,
euro-observator pe langa Parlamentul European

Este important pentru parlamentele nationale sa fie implicate in activitatea legislativa comunitara. Sunt vazute si auzite, isi pot apara interesele.Enrico D’Ambrogio,
seful biroului de informare al Parlamentului European

Prea greu pentru un Parlament atat de lenes

Parlamentul Romaniei a fost invitat
• Sa evalueze situatia economica de ansamblu a zonei euro, punctele forte si punctele slabe ale acesteia, oportunitatile si riscurile pentru economia Romaniei.
• Sa arate care sunt initiativele legislative din Senat si Camera Deputatilor menite sa accelereze cresterea economica a tarii in contextul aderarii la Uniunea Europeana si, ulterior, in cel in care vom detine statutul de stat membru.
• Sa formuleze propuneri de imbunatatire a guvernantei zonei euro, sa estimeze daca aceasta imbunatatire ar trebui sa aiba loc inainte sau dupa extinderea Uniunii Europene cu Romania si Bulgaria.
• Sa evalueze efectele interactiunii politicii monetare comune a Bancii Central Europene cu politicile economice si fiscale ale statelor membre.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.