Localitatea Cernavoda din judetul Constanta este primul oras din tara care intra in carantina totala din cauza gripei aviare.

Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, a afirmat ca orasul va intra in carantina de gradul I, ceea ce presupune izolarea totala pe o anumita perioada de timp.

Din aceasta dimineata, incepe eutanasierea pasarilor in oras

Testele rapide efectuate asupra cadavrelor gainilor gasite moarte, cu o zi in urma, in curtea unui localnic din orasul constantean Cernavoda au indicat prezenta virusului gripei aviare la cinci dintre acestea. Gheorghe Flutur a precizat ca a cerut politiei ca cetateanul care a adus la Cernavoda pasari cu gripa aviara dintr-o alta zona va fi cercetat pentru abateri de la regulile impuse de minister. Flutur a mai declarat ca 15.000 de pasari urmeaza sa fie sacrificate. "Ca si in alta parte am dipus masuri severe de carantina, dezinfectie si interzicerea circulatiei pe o anumita perioada. Noi am luat deja masuri, dar ele vor fi intarite. Am dispus deja inchiderea drumului care trece peste canalul Dunare-Marea Neagra", a mai precizat ministrul Agriculturii. De altfel, zilele trecute Flutur a aratat ca explozia de focare din ultimele zile demonstreaza ca primarii si prefectii nu au luat toate masurile de prevenire a raspandirii virusului. Ministrul anunta si controale in zonele respective, pentru a verifica atat calitatea substantelor cu care se face dezinfectia, cat si modul cum sunt aplicate.

Autoritatile sanitar-veterinare au decis ca sacrificarea pasarilor din Cernavoda sa inceapa din aceasta dimineata. Patru echipe special desemnate vor incepe eutanasierea celor 13.500 de pasari, in cele 1.276 de gospodarii, operatiunea urmand sa se incheie marti seara, cel tarziu miercuri dimineata, a afirmat Gheorghe Dinca, directorul adjunct al DSV Constanta. Activitatea Centralei Nucleare de la Cernavoda nu va fi afectata, localnicii din Cernavoda urmand sa mearga normal la lucru. Navetistii din Fetesti, Medgidia, Constanta si din alte zone apropiate, a caror prezenta este indispensabila pentru functionarea Centralei (personalul critic) vor putea fi cazati in campusul din incinta CNE. Dupa confirmarea virusului aviar la Cernavoda, judetul Constanta are 12 focare de infectie.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.