Mircea Cartarescu a primit incintat, ieri dupa-amiaza, Ordinul „Meritul Cultural“, in grad de Mare Ofiter. „Sper ca, daca va suparati pe mine, sa nu mi-o trimiteti inapoi“, a spus Traian Basescu dupa ce i-a inminat decoratia scriitorului.

Invitatii prezenti ieri dupa-amiaza la Cotroceni speculau ca gestul prezidential de a-l decora pe Mircea Cartarescu ar fi un fel de compensatie a gafei facute intr-o emisiune din campania electorala, la care Basescu a spus cu seninatate ca nu stie cine este Mircea Cartarescu. Presedintele a negat insa ca cele doua evenimente ar avea legatura. Ceremonia s-a deschis cu un "Desteapta-te romane!" la difuzor, pe fondul caruia celebrul scriitor se simtea, evident, stingher, fiind plasat foarte in fata, izolat de ceilalti invitati. Apoi, lucrurile au continuat intr-o cheie mai putin oficiala, pentru ca, in discursul de decernare a medaliei, Basescu a vorbit din nou, in stilul frust cu care ne-a obisnuit, despre "distanta" care il separa de literatura, ceea ce a provocat amuzamentul publicului.

"O accept de la dumneavoastra"

"Va multumesc ca ati acceptat fara complexe sa participati la aceasta ceremonie", a spus Basescu, pe acelasi ton autoironic. "Sint onorat nu pentru ca am primit aceasta distinctie din partea institutiei prezidentiale, ci pentru ca am primit-o de la dumneavoastra", a venit raspunsul scriitorului. "Eu cred mai mult in oameni. Dumneavoastra nu v-ati ratat inca sansele de a ramine in istorie ca un om de stat important", a explicat Cartarescu, ale carui luari de pozitie publicistice, atit in campania electorala, cit si ulterior, au fost de cele mai multe ori favorabile actualului presedinte. Scriitorul nu a ezitat sa spuna ca nu ar fi acceptat distinctia din partea unui alt (fost sau potential) ocupant al fotoliului de la Cotroceni, aluziile fiind, cel mai probabil, la Ion Iliescu si Adrian Nastase.

Din culisele campaniei electorale

Ceremonia si-a pierdut cu totul aerul formal dupa ce s-au servit paharele de sampanie si presedintele s-a angajat intr-o conversatie lejera cu "sarbatoritul" Cartarescu si presedintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu.

Basescu a repovestit incidentul din campania electorala, rugind-o pe purtatoarea de cuvint Adriana Saftoiu sa povesteasca alarma pe care a declansat-o gafa la sediul PD, unde staff-ul de campanie urmarea in direct emisiunea. Saftoiu a reamintit ca presedintele si-a reparat gafa cu ocazia unei a doua emisiuni, inaintea careia a petrecut, se pare, mai multe ore in compania unei carti de Cartarescu. Volumul l-ar fi si pasionat pe viitorul presedinte, care ar fi citit cu voce tare anumite pasaje, a povestit purtatoarea de cuvint, urmarita cu un zimbet ingaduitor de Manolescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.