Presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu a ajuns paznicul sef al secretelor revolutiei

Este vorba de documente care au fost preluate de la diferite institutii, printre care MApN, MI, MAE, dar si de la fosta Securitate a statului comunist.

Aceste documente au sosit la Senat gata secretizate si clasificate in: secrete de serviciu si secrete de stat. Ceea ce n-a parvenit gata secretizat a capatat statut de documente secrete, printr-o hotarare veche a celor doua Camere legislative. Pe langa aceste documente, au mai fost secretizate si declaratiile tuturor celor audiati de catre Comisia parlamentara de cercetare a evenimentelor din decembrie ?89, condusa de Sergiu Nicolaescu, intrucat multi dintre martori ar fi conditionat cooperarea de pastrarea confidelitatii marturiilor lor.

Dupa 16 ani, in ciuda faptului ca-n Romania exista un Institut al Revolutiei, Senatul pastreaza in arhiva sa, in fisiere sigilate, o cantitate impresionanta de documente secrete privind evenimentele din 1989.

Mai nou, la Biroul Permanent al Senatului a parvenit o solicitare de la directorul Institutiei Revolutiei Romane, pentru a se aproba autorizarea a cinci persoane din institut sa aiba acces la informatiile si documentele clasificate aflate in Arhiva Senatului. Desi teoretic, conducerea Camerei legislative n-are nimic impotriva acestei solicitari, lucrurile nu sunt atat de simple. Persoane importante din conducerea Senatului ne-au precizat ca, oricat ar dori Senatul desecretizarea acestora, nu se poate face intrucat documentele cu pricina au venit gata secretizate.

In concluzie, singurele institutii abilitate de a da liber accesului la informatii importante despre Revolutia romana sunt chiar acelea care au si secretizat documentele: MApN, MI MAE si.... fosta Securitate!

Sursa: Click.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.