Guvernul intentioneaza sa reia in acest an programul de innoire a parcului auto prin acordarea primei de casare, probabil tot de 30 milioane lei pe autoturism, a declarat, ieri, agentiei Mediafax ministrul Mediului, Sulfina Barbu.

"Ne gandim sa pastram aceiasi parametri - acelasi numar de masini si aceeasi prima de casare - ca si anul trecut. Totul depinde insa de Administratia Fondului de Mediu (AFM), institutia care finanteaza acest program. De banii colectati aici, mai exact", a spus Sulfina Barbu. In 2005, prima de casare a fost acordata pentru un numar de 15.000 de autoturisme.
La randul sau, directorul AFM, Mihai Toti, a declarat, pentru Mediafax, ca institutia pe care o conduce "are bani" pentru a asigura functionarea proiectului in aceiasi parametri ca si in 2005, insa asteapta aprobarea Executivului.

"Avem bani pentru 15.000 de masini, ca si anul trecut. In plus, mai multe sute de persoane ne-au contactat in diverse moduri si ne-au intrebat cand incepe varianta 2006 a programului", a declarat Toti.
Surse oficiale au declarat, ieri, pentru Mediafax, ca in sedinta de Guvern de joi au fost analizate datele programului de innoire a parcului national auto din 2005, din care a rezultat ca 14.606 masini mai vechi de 12 ani au fost scoase din uz, fiind schimbate de proprietari contra unei sume de 30 de milioane de lei primita de la stat sub forma de avans pentru cumpararea unui autoturism nou.

Suma totala decontata in final de stat, prin Administratia Fondului de Mediu, a fost de 438 de miliarde de lei vechi, echivaland cu peste 12 milioane de euro. Programul de innoire a parcului auto prevede predarea spre casare a oricarui tip de autoturism mai vechi de 12 ani, in schimbul sumei de 30 de milioane de lei, constituita ca avans pentru achizitionarea unei masini noi.

Pentru a beneficia de suma de 30 de milioane de lei, proprietarul unei masini uzate trebuie sa se inscrie la un producator validat pentru achizitionarea unui autoturism nou. De asemenea, proprietarul trebuie sa predea masina spre casare unui agent economic autorizat. Ulterior, masina data la casat trebuie radiata din circulatie. Pentru achizitionarea unui autoturism nou, in aceste conditii, reducerea de 30 de milioane de lei este acordata o singura data. Romania se numara printre tarile cu cele mai invechite parcuri auto din lume, varsta medie a autoturismelor, de 13,5 ani, reprezentand pragul de casare in multe tari europene.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.