Omul de afaceri sirian Omar Hayssam s-a prezentat ieri, la Curtea de Apel Bucuresti, unde se desfasoara procesul rapirii celor trei jurnalisti romani in Irak. Instanta nu a putut sa-l audieze pe Hayssam din cauza starii precare a sanatatii acestuia.

Avocatii sai au declarat ca omul de afaceri se afla sub influenta sedativelor administrate dupa ce a suferit o interventie chirurgicala, in luna ianuarie. Hayssam s-a deplasat in sala de judecata fiind sustinut de politisti.

Dosarul rapirii celor trei ziaristi romani in Irak pare sa se amane la nesfarsit din cauza unor chestiuni procedurale. Desi instanta a facut numeroase demersuri pentru audierea lui Mohammad Munaf, celalalt inculpat din dosar, prin intermediul unui sistem video, avocatii lui Hayssam au subliniat ca aceasta procedura nu se foloseste in cazul unui inculpat aflat in strainatate. Munaf se afla acum in custodia autoritatilor militare americane din Irak.
Instanta a stabilit un nou termen al procesului pe data de 20 martie, cand se va repeta citarea pe cale diplomatica a lui Munaf.

Este asteptat rezultatul expertize efectuate de catre Institutul Medico Legal cu privire la starea sanatatii lui Hayssam.
Omar Hayssam este acuzat de constituirea si finantarea grupului terorist care i-a rapit, in Irak, pe jurnalistii Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian.

Posibila eliberare din arest din cauza sanatatii
Numele lui Omar Hayssam, un investitor controversat in mediul de afaceri din Buzau, unde detine mai multe proprietati, a intrat in vizorul opiniei publice odata cu declansarea cazului rapirii, in Irak, la sfarsitul lunii martie 2005, a trei ziaristi romani si a insotitorului lor Mohamad Munaf.

Hayssam a sponsorizat deplasarea ziaristilor in Irak, iar dupa rapirea acestora el a pretins ca a fost contactat telefonic de irakianul care-i insotea si cu care era in relatii de prietenie, fiind astfel instiintat ca rapitorii conditioneaza eliberarea ostaticilor de plata unei sume in valoare de 4 milioane dolari.
Omar Hayssam a fost retinut de procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie la 5 aprilie 2005, iar la 20 aprilie procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au dispus inceperea urmaririi penale a acestuia pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, fals material in inscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, spalare de bani si inselaciune.

Avocatii lui Hayssam au solicitat eliberarea din arest a clientului lor pe motiv ca se confrunta cu grave probleme de sanatate si nu mai exista temeiuri legale pentru prelungirea mandatului de arestare preventiva.

Omar Hayssam mai este judecat in dosarele "Foresta Nehoiu" si "Volvo Track", in care este acuzat de savarsirea mai multor infractiuni de natura economica, printre care bancruta frauduloasa si spalare de bani.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.